De Riensluisbrug in Lemmer is toe aan groot onderhoud. Het stalen brugdeel wordt gerenoveerd en gedeeltelijk vervangen. De brug krijgt een volledig nieuwe elektrische installatie en een nieuwe aandrijving, zodat de brug weer jaren mee kan.

Stremming voor weg- en vaarverkeer

De werkzaamheden aan de brug zijn begonnen op maandagochtend 8 februari en duren tot vrijdag 11 juni. In deze periode is de brug gestremd voor alle weg- en vaarverkeer. Tijdens de werkzaamheden kunnen boten niet onder de brug door.

Voetgangers en fietsers

Voor voetgangers en fietsers wordt - aan de zijde van Hotel Lemmer - een noodbrug geplaatst. Zo kunnen zij gewoon oversteken tijdens de werkzaamheden.

Auto- en vrachtverkeer

Voor gemotoriseerd verkeer - waaronder vrachtverkeer - wordt een tijdelijke omleiding ingesteld. Motorvoertuigen kunnen via de Straatweg (heen en terug) rijden. Voor de Gerben Bootsmastraat stellen we een eenrichtingsroute in richting het centrum. Dit om ongewenste situaties op de kruising de N349/Riensingel te voorkomen. Gemotoriseerd verkeer kan vanaf de kruising N349/ Riensingel via de Gerben Bootsmastraat richting het centrum rijden. Via de Straatweg kan het centrum eventueel weer uitgereden worden.

Werkzaamheden aan het brugdek in fabriek

In de afgelopen maand, nadat het brugdek is verwijderd, is er veel gewerkt aan het brugdek in de (staal) fabriek. Daar is het brugdek gestraald en geïnspecteerd. Tijdens het stralen zijn de oude verflagen verwijderd. Vervolgens zijn de nieuwe onderdelen aan het bestaande brugdek bevestigd. Als het staalwerk klaar is wordt deze opnieuw beschermd met verflagen. Op die manier kan het, in weer en wind, nog jaren mee.

Aanbrengen hulpconstructie en nieuwe ballastkist

Momenteel brengen we aan de Riensluisbrug een hulpconstructie aan in de kelder, zodat we straks veilig het dak kunnen verwijderen. Zodra het dak van de kelder af is, kunnen we de oude ballastkist (draaigewicht) op donderdag 25 maart verwijderen. De ballastkist is nodig om de brug te kunnen openen. Dit gewicht is ongeveer even zwaar als het brugdek, zodat de brug met weinig kracht open en dicht kan. De nieuwe ballastkist wordt samengesteld in de staalfabriek in Sumar en is inmiddels aan het bestaande brugdek bevestigd. Op de foto is het nieuwe draaipunt van de ballastkist goed te zien. Het dak wordt na 16 april weer teruggeplaatst en deze werkzaamheden duren een aantal weken.

fabriek, loods, brug, werkzaamheden, lassen, ijzer
fabriek, loods, brugdek

Laatste boten uit de Rien

Op vrijdag 2 april konden de laatste boten uitvaren die nog in de Rien, nabij de Riensluisbrug, in Lemmer lagen. De noodbrug was er daarom tijdelijk uitgehaald. Een aantal schippers maakten graag gebruik van dit moment.

Riensluisbrug, Lemmer, verwijderen noodbrug, water, boten, gebouwen
Riensluisbrug, Lemmer, boten, sluis, water

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden en de stremmingen? Samen met de aannemer informeren we u via een speciale nieuwsbrief.

Houd mij op de hoogte

Vragen?

Voor vragen aan gemeente De Fryske Marren kunt u contact opnemen met Hendrik van der Veer, directievoerder, via telefoonnummer 14 05 14 of via e-mail.

Voor vragen aan de uitvoerder kunt u contact opnemen met Hendrik Snippe, projectleider MF Rusthoven B.V., via telefoonnummer 06 50 21 80 88 of via e-mail: h.snippe@rusthoven.com.