Ter illustratie: tekst elke stem telt, rood, zwart

Op woensdag 17 maart 2021 vindt de Tweede Kamerverkiezing plaatst. Hieronder vindt u de belangrijkste  informatie voorafgaand en na afloop van de verkiezingen.

Stemmen in De Fryske Marren

In gemeente De Fryske Marren kunt u op 44 verschillende locaties stemmen bij een stembureau. Als u kiesgerechtigd bent, ontvangt u een stempas waarmee u op elk stembureau uw stem kunt uitbrengen.

U mag uw stem uitbrengen bij een Tweede Kamerverkiezing als u:

  • beschikt over de Nederlandse nationaliteit;
  • niet bent uitgesloten van het kiesrecht;
  • 18 jaar of ouder bent.

Bezorging stempassen

De stempassen worden 24 februari 2021  door PostNL bij de kiezer bezorgd.

Veiligheidsmaatregelen

De stemlokalen worden coronaproof ingericht. Iedereen ontvangt gelijktijdig met de stempas informatie over de gezondheidscheck. Voldoet u aan de gezondheidscheck, dan kunt u stemmen. Voldoet u niet aan de gezondheidscheck, dan kun u zelf niet gaan stemmen, maar kunt u wel iemand machtigen. In het stemlokaal is het dragen van een mondkapje verplicht. Volg de in het stemlokaal geldende regels over afstand en hygiëne op. Kunt u de regels voor het betreden van het stemlokaal niet opvolgen, dan kan u de toegang worden ontzegd. U hebt dan niet gestemd.

Wat heeft u nodig om te stemmen?

Zorg ervoor dat u uw stempas en ID-bewijs bij de hand houdt wanneer u gaat stemmen. Als u zich niet kunt identificeren mag u niet stemmen.

Stembureaus

In gemeente De Fryske Marren kunt u op 44 verschillende locaties stemmen bij een stembureau. De stembureaus zijn tijdens verkiezingsdagen geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden.  De stemhokjes zijn zodanig aangepast dat deze toegankelijk zijn voor mindervaliden.

Vervroegd stemmen op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart

Kiezers met een kwetsbare gezondheid kunnen maandag 15 en dinsdag 16 maart van 07.30 uur tot 21.00 uur op vier stembureaus in De Fryske Marren vervroegd hun stem uitbrengen. Bovendien kunnen kiezers boven de 70 jaar hun stem ook per post uitbrengen.

Vervroegd stemmen kan in:

  • Balk, Gaasterlânhûs, Dubbelstraat 1
  • Joure, Party- en Zalencentrum ’t Haske, Vegelinsweg 20
  • Lemmer, SCC De Hege Fonnen, Betelgeuze 2
  • Sint Nicolaasga, Zalencentrum Sint Nyk, Baron van Hardenbroekstraat 3

Contact

Heeft u nog vragen? Neem contact op met de afdeling Verkiezingen van de gemeente Den Haag.