Trouwen in coronatijd (10-06-2020)

Afbeelding Hanneke van der Burgt in de trouwzaal

Hanneke van der Burgt-van den Berg is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in De Fryske Marren, oftewel trouwambtenaar. Aan het begin van dit jaar verheugde Hanneke zich op een druk trouwjaar, totdat veel stellen besloten hun voorgenomen huwelijk te verplaatsen vanwege het coronavirus. “De afgelopen maanden stonden in schril contrast met wat ik voor ogen had”, begint Hanneke. “Ik keek uit naar een prachtig trouwjaar. Mijn agenda stond vol, maar door het coronavirus is er in korte tijd veel veranderd.”

Na de landelijke intelligente lockdown van 12 maart was het in De Fryske Marren alleen nog mogelijk om te trouwen op het gemeentehuis (Herema State 1) in Joure, met niet meer dan tien aanwezigen in totaal. Verder konden veel huwelijksfeesten niet doorgaan door de tijdelijke sluiting van de horeca. Hanneke: “Gelukkig zijn de maatregelen sinds 1 juni versoepeld en is er weer meer mogelijk.” Zo mogen bruidsparen maximaal dertig gasten meenemen naar hun (normale) huwelijksvoltrekking en mag men ook weer trouwen in de trouwzalen van Lemmer en Balk. Koppels mogen ook hun eigen trouwlocatie kiezen. “Wel geldt dat álle trouwlocaties de geldende richtlijnen moeten volgen en aanwezigen anderhalve meter afstand dienen te houden”, aldus Hanneke. Voltrekkingen thuis zijn tot 1 september 2020 nog niet mogelijk.

Emoties

Het coronavirus leidt tot veel vragen bij stellen die dit jaar hun huwelijk hebben gepland. Na de ‘lockdown’ heeft Hanneke al haar bruidsparen persoonlijk benaderd. Hanneke: “Veel dingen kunnen door de coronacrisis niet doorgaan. Dat is heel verdrietig. Ik heb veel emotionele mensen aan de telefoon gehad. Veel stellen hebben hun bruiloft verplaatst, anderen kiezen ervoor om hun huwelijk toch door te laten gaan en het feest bijvoorbeeld later in het jaar te geven.” Op dit moment is de trouwzaal op het gemeentehuis in Joure ingericht volgens de normen van het RIVM. De stoelen voor de gasten staan op anderhalve meter afstand en in het midden van de zaal staan twee stoelen voor het bruidspaar. Stellen die meer ruimte nodig hebben, kunnen in de raadszaal terecht waar de gemeenteraad gebruikelijk vergadert.

Alles op alles

De Fryske Marren heeft in totaal veertien trouwambtenaren. Een huwelijkspaar mag zelf aangeven welke trouwambtenaar hun voorkeur heeft. Hanneke is in april 2017 beëdigd als trouwambtenaar. “Het was een wens die uitkwam”, vertelt ze. “Als kind wilde ik al trouwambtenaar worden. Toen ik drie jaar geleden hoorde dat gemeente De Fryske Marren op zoek was naar nieuwe  huwelijkvoltrekkers zag ik mijn kans liggen, met goed gevolg. Het eerste huwelijk dat ik voltrok, kan ik me nog goed herinneren. Ik was misschien nog wel nerveuzer dan het bruidspaar zelf, maar tijdens de ceremonie viel alle spanning van me af. Het is een eer om twee mensen in de echt aan elkaar te verbinden. Ik geniet van elke trouwerij en in deze bijzondere tijd zet ik alles op alles om er wat moois van te maken.”

Creatieve oplossingen

“Onder de huidige omstandigheden is het best wel een uitdaging om voor het bruidspaar een persoonlijke ceremonie te organiseren”, geeft Hanneke toe. “Normaal gesproken ga ik, voordat het huwelijk plaatsvindt, bij het bruidspaar op bezoek om uitgebreid kennis te maken. Dat kan nu niet. Daarom voeren
we het gesprek telefonisch of door te videobellen. Toch lukt het altijd om er met elkaar een mooie, warme plechtigheid van te maken. Mensen bedenken creatieve oplossingen om hun grote dag met naasten te vieren. Sommige bruidsparen zetten een camera in de trouwzaal neer, zodat hun gasten via een
livestream kunnen meekijken naar de huwelijksvoltrekking. Ik heb ook een bruiloft meegemaakt waar de afwezige gasten een videoboodschap hadden gemaakt. Het filmpje werd tijdens de ceremonie op een groot scherm aan het bruidspaar getoond. Dat was een ontroerend moment.”

Op defryskemarren.nl/trouwen vindt u alle informatie over trouwen in De Fryske Marren én kun je kennismaken met de trouwambtenaren.

De foto is gemaakt door Studio Spontaan, Rianna Hilarius.

Top