A7 tussen Joure en Sneek voor langere tijd afgesloten - UPDATE - 05-01-2023

5 januari 2023

De A7 tussen Joure en Sneek is in beide richtingen afgesloten voor verkeer. Oorzaak van de afsluiting is grondwater wat het asfalt in de Prinses Margrietkanaaltunnel omhoog duwt. Het verkeer wordt omgeleid via Heerenveen en Leeuwarden.

Rijkswaterstaat gaat alle grondankers van de tunnel controleren. Het herstel duurt mogelijk enkele maanden.

Meer informatie is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.


Update – 05-01-2023

Dit weekend wordt op de Aldewei, ter hoogte van de Pontdyk, een verkeerslichtinstallatie geplaatst. Deze verkeerslichtinstallatie is voorzien van een drukknop voor fietsers. Zo kunnen zij, waaronder fietsende scholieren uit Langweer, veilig de weg oversteken.


UPDATE – 03-01-2023

Nieuw asfalt voor brug Uitwellingerga: brug 6 januari afgesloten

In de opdracht van Rijkswaterstaat wordt komende vrijdag 6 januari het asfalt op de brug Uitwellingerga vervangen. Vanwege de werkzaamheden is de brug voor het autoverkeer tussen 07.00 uur en 17.00 uur afgesloten. Fietsers en hulpdiensten kunnen wel passeren.

Schade voorkomen

De brug heeft, sinds de afsluiting van de A7 tussen Sneek en Joure, te maken met een veel groter verkeersaanbod dan normaal. Hierdoor is schade aan het wegdek en de brug ontstaan. Om verdere schade te voorkomen werd eerst al een maximum snelheid van 30 kilometer per uur ingesteld. Afgelopen maandag werd in overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân een verkeersregelinstallatie geplaatst. Die zorgt er voor dat het verkeer gedoseerd kan passeren. Dit alles moet verdere schade aan het wegdek en de brug voorkomen.

Nieuw asfalt

Door het verwijderen van het beschadigde asfalt en het aanbrengen van nieuw asfalt kan het wegverkeer op een veilige manier gebruik blijven maken van de brug. Wel blijft het noodzakelijk, om eventuele nieuwe schade aan het asfalt en de brug te voorkomen, om de maximum snelheid van 30 kilometer uur in stand te houden en ook blijft de verkeersregelinstallatie staan. Alleen op deze manier kan de brug door het wegverkeer gebruikt blijven worden.


UPDATE 30-12-2022

Op maandag 2 januari 2023 wordt bij de brug bij Uitwellingerga een zogenaamde verkeersregelinstallatie geplaatst. Vanwege de afsluiting van de A7 is de verkeersdrukte op andere plekken toegenomen. De kwaliteit van het wegdek van de brug is daardoor erg snel achteruit gegaan. Er zijn maatregelen nodig om verdere schade aan het wegdek en de brug te beperken.

Rijkswaterstaat sluit daarom op de brug één rijstrook af. De verkeersregelinstallatie laat door middel van een verkeerslicht het verkeer gedoseerd passeren. De weg blijft daarmee bereikbaar, maar het wordt naar verwachting wel drukker. Rijkswaterstaat werkt aan maatregelen om de brug te herstellen.


Update 22-12-2022

  • We hebben als De Fryske Marren bij Rijkswaterstaat aangedrongen op spoedige maatregelen ter hoogte van fietsoversteek Pontdyk/Aldewei.
  • De afsluiting bij Knooppunt Joure wordt verplaatst naar afslag Joure West. We hopen dat hiermee de oprit naar Joure vanaf Heerenveen en de Sewei wordt ontlast.
  • Op de parallelweg Tramwei/Aldewei gaat een inhaalverbod gelden.
  • Bij fietsoversteek Sewei, ter hoogte van de sportvelden, worden attentieborden geplaatst.

Wethouder Irona Groeneveld: “𝘞𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘪𝘯𝘶 𝘪𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘭𝘦𝘨 𝘮𝘦𝘵 𝘙𝘪𝘫𝘬𝘴𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳𝘴𝘵𝘢𝘢𝘵 𝘦𝘯 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘣𝘦𝘵𝘳𝘰𝘬𝘬𝘦𝘯𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘶𝘯𝘪𝘦𝘬𝘦 𝘴𝘪𝘵𝘶𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘷𝘰𝘭𝘨𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘸𝘰𝘯𝘦𝘳𝘴. 𝘞𝘦 𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳𝘴𝘴𝘵𝘳𝘰𝘮𝘦𝘯, 𝘬𝘯𝘦𝘭𝘱𝘶𝘯𝘵𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘸𝘦𝘨𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘣𝘳𝘶𝘨𝘨𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘦𝘦𝘥𝘴 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘨𝘢𝘵𝘦𝘯. 𝘋𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘷𝘦𝘭𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘴𝘪𝘵𝘶𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘢𝘭𝘭𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪𝘫𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘩𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘰𝘱 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘱𝘰𝘦𝘥𝘪𝘨𝘦 𝘰𝘱𝘭𝘰𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨.”

Bron foto: Rijkswaterstaat

Lees ook:

Het laatste nieuws