Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

Dit nieuwsbericht is verlopen.
8 maart 2023

Gemeente De Fryske Marren organiseert de E-waste Race De Fryske Marren 2023. De E-waste Race De Fryske Marren vindt plaats van maandag 20 maart tot donderdag 13 april. Met dit educatieve project, waar tien scholen uit de gemeente aan meedoen, gaan kinderen de strijd aan met elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken! Het project is officieel van start gegaan met een kick-off door Irona Groeneveld op Daltonschool Sint Jozef.’

De E-waste Race

Tien basisscholen uit gemeente De Fryske Marren gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Na een gastles van gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door de komende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s worden ingeleverd. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen. Als gemeente zorgen we ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt zodat het kan worden hergebruikt of gerecycled.

Een betere wereld begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van de Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons elektronisch afval die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Het laatste nieuws