Landmark Joure officieel onthuld met feestelijke doop

Dit nieuwsbericht is verlopen.
1 juni 2023

Joure is een prachtig kunstwerk rijker. Vlak langs de oprit naar de A6 richting Lemmer, staat een landmark. De stalen ballon van acht meter hoog zorgt onder meer voor herkenbaarheid van knooppunt Joure. Wethouder Luciënne Boelsma en kunstenaar Siska Tol onthulden het kunstwerk woensdag 31 mei 2023 met een feestelijke doop. Stichting Friese Ballonfeesten zorgde daarbij voor een spectaculaire toevoeging.

In de ballon zijn Jouster en Friese elementen verwerkt. Zo kan de passant Friese paarden, water en weidevogels herkennen. En de ballon zelf past bij de Friese Ballonfeesten, waarvoor jaarlijks duizenden mensen naar Joure komen.

Kunstenaar Siska Tol is trots op haar ontwerp: “Het cortenstaal, ik vind het prachtig materiaal. Het kleurt mooi met de weersinvloeden mee. Op een zonnige dag is het bijna oranje, op een regenachtige dag is het mooi bruin en het kleurt zo prachtig in de natuur.”

Luciënne Boelsma, wethouder van De Fryske Marren: “Siska Tol heeft een prachtig ontwerp gemaakt. Een prachtig kunstwerk wat goed de identiteit van Joure weergeeft.”

Landmark Joure is mogelijk gemaakt door project Knooppunt Joure. Een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Provincie Fryslân en gemeente De Fryske Marren.

Het laatste nieuws