Neri Reijenga – Slump

Ik ben Neri Reijenga, en ik ben sinds februari 1987 BABS bij de voormalige gemeente Lemsterland. Mijn eerste trouwerij, die ik me nog als de dag van gisteren kan herinneren, was op 15 mei 1987. Helaas is dat stel niet meer bij elkaar, dus geen garantie.

Toen er een advertentie in de krant stond waarin men een BABS vroeg, zei mijn man: ‘net iets voor jou’. Eerst had ik mijn twijfels, maar zonder opleiding in die richting durfde ik het toch aan. Inmiddels heb ik zo’n 450 bruidsparen getrouwd, het is elke keer weer leuk, vooral wat de stellen allemaal te vertellen hebben (wat natuurlijk onder ons blijft). Ik neem ongeveer drie weken van te voren contact met ze op voor een afspraak en ga bij ze langs voor een babbeltje. De ouders of ceremoniemeester worden nog even benaderd om iets leuks te vertellen, en zo maak ik een verhaaltje. Ik geniet als ik ze op het bankje in de trouwzaal zie zitten, met die blije gezichten en al die mensen, waar ze van houden om hun heen.

Ik kan zowel in het Fries als in het Nederlands een huwelijk voltrekken, en als er gasten zijn die deze twee talen niet verstaan probeer ik mij in een andere taal verstaanbaar te maken, want ondertiteling is helaas niet mogelijk. Er is sinds 1987 heel wat veranderd. De partnerregistratie en homohuwelijken zijn erbij gekomen, vooral de homohuwelijken zijn speciaal, en erg leuk om te doen. Op locatie, je mag tegenwoordig zelf kiezen waar je in de gemeente je huwelijk wilt laten voltrekken. De Ambtenaar van de Burgerlijke Stand gaat een toetsing doen, en als het goedgekeurd wordt, wind- en waterdicht, komt de BABS op deze locatie je huwelijk voltrekken. Ik heb al diverse paren getrouwd op een speciale locatie en ik moet zeggen, dat is erg uniek, en heel gezellig. Al met al ontzettend mooi werk, dat ik met veel plezier doe, ik ga door, tot ze me niet meer willen.