Proef verwijderen eendenkroos van start

27 mei 2024

Van eind mei tot en met het einde van de zomer voert gemeente De Fryske Marren een proef uit met betrekking tot het verwijderen van eendenkroos uit sloten en vijvers. Te veel eendenkroos kan ervoor zorgen dat het ecosysteem in een sloot of vijver wordt verstoord.

Een beetje eendenkroos op een waterpartij ziet er vaak idyllisch uit en eenden lusten het graag, maar de waterplant groeit snel en op sommige plaatsen is het wateroppervlak in de zomer volledig bedekt. Door de bedekking komt er geen licht en zuurstof meer in het water. Dit is slecht voor het ecosysteem. Ook ontvangt gemeente De Fryske Marren klachten over te veel eendenkroos.

Proef

Eendenkroos vormt in veel gemeenten een probleem. Op verschillende plekken worden al proeven gedaan. Gemeente De Fryske Marren heeft drie vijvers in Joure uitgezocht waar eendenkroos voor overlast zorgt. Hier wordt de komende maanden een proef gedraaid. We gaan de vijvers regelmatig opschonen en bijhouden hoe snel het kroos weer terugkomt. Het opschonen wordt deels handmatig gedaan en deels machinaal. Na de zomer zullen we bekijken wat het effect is.

Het laatste nieuws