Oekraïne

Sinds 24 februari 2022 is in Oekraïne een oorlog uitgebroken. Dit heeft een grote stroom ontheemden op gang gebracht en hierin ligt een gemeentelijke taak. Ook in De Fryske Marren vangen we ontheemden op, zowel op centrale opvanglocaties als bij particulieren thuis. Op deze pagina vindt u informatie over het geven van hulp en de opvang van ontheemden in onze gemeente. Ook vindt u doorverwijzingen naar de websites van relevante organisaties.

Opvang ontheemden

In De Fryske Marren hebben we vier opvanglocaties voor de opvang van Oekraïense ontheemden.

Aanmelden registratie BRP

Vangt u momenteel ontheemden uit Oekraïne op? Hier vindt u een formulier om hen aan te melden voor registratie in de BRP. Na ontvangst van dit formulier nemen wij contact op voor het maken van een afspraak.

RefugeeHelp.nl

Ontheemden die meer informatie willen over hele praktische zaken zoals opvangmogelijkheden en het openen van rekeningen kunnen terecht op de website van RefugeeHelp. De informatie op deze site is in vier talen beschikbaar.

Aanvragen leefgeld

Wanneer en hoe krijgen ontheemden het leefgeld uitgekeerd?

Подача заявки на отримання допомоги

Onderwijs

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, hebben recht op onderwijs. Het is een taak van de gemeente om dit te regelen.

Vrijwilligers

Veel inwoners bieden hulp aan voor Oekraïners in nood. Wilt u ook iets doen? Hier vindt u de belangrijkste informatie.