Verlopen reisdocument: vraag op tijd een nieuw document aan!

3 juli 2023

De vakantietijd komt er weer aan. Als u naar het buitenland gaat dan is het goed als u daar wat betreft het reisdocument klaar voor bent. Check daarom nu alvast of uw reisdocument nog geldig is. Is deze (bijna) verlopen? Vraag dan snel een nieuw reisdocument aan. Beter voor u en beter voor ons. 

Reizen met kinderen jonger dan 18 jaar?

Dan is toestemming van alle gezaghouders nodig. Eén van de gezaghouders moet bij de aanvraag mee naar het gemeentehuis of servicepunt. Gaat één van de ouders of gezaghouders niet mee? Dan moet u zijn of haar schriftelijke toestemming en een kopie van het identiteitsbewijs meenemen.

Verenigd Koninkrijk

Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Dit geldt voor alle landen van het VK. Dus voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Kijk voor meer informatie over reizen naar het VK vanaf 2021 op de website van de Britse overheid (Engels).

Later is duurder

Bent u te laat met het aanvragen van een reisdocument via de reguliere procedure, dan kunt u via een spoedprocedure alsnog een reisdocument aanvragen. Let op! Een spoedaanvraag kunt u alleen op het gemeentehuis in Joure doen. Als u voor 15.30 uur de aanvraag indient, kunt u de ID-kaart meestal de volgende werkdag afhalen. Komt u na 15.30 uur, dan is uw kaart in principe na twee werkdagen klaar. Voor de spoedprocedure betaalt u extra.

Het laatste nieuws