Werkzaamheden aan het asfalt in De Fryske Marren

Dit nieuwsbericht is verlopen.
23 mei 2024

In de week van maandag 27 mei 2024 (week 22) vinden er asfaltwerkzaamheden plaats op meerdere locaties in gemeente De Fryske Marren. Een speciale wegdekreparatiemachine zal verschillende routes door de gemeente rijden. Behandeling door deze machine zorgt voor een flinke levensduurverlenging van het asfalt.

Levensduur asfalt

Na verloop van tijd slijt asfalt. Dit komt door het verkeer, de belasting van de ondergrond en weersinvloeden als vocht en bevriezing. Het asfalt wordt hierdoor ruw en gaat openstaan, waardoor er vocht in komt. Ook komen er kleine scheurtjes in.

Werking van wegdekreparatiemachine

De wegdekreparatiemachine brengt een kleeflaag van bitumen aan op het asfalt en strooit hier direct fijn grind (split) overheen. Dit zorgt voor een nieuwe laag, zodat het oppervlak weer afgesloten is en de weg weer enkele jaren langer mee kan.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden in één werkgang uitgevoerd. De machine rijdt stapvoets en levert weinig oponthoud op voor het verkeer. Het split op de weg kan wel enige overlast geven. De eerste week zal het split deels los liggen, dit kan glad zijn en opspatten tegen auto’s.

Een dag na de werkzaamheden wordt het meeste overtollige split van de weg geveegd en een week later wordt het laatste losse split verwijderd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd aan een aantal wegen verspreid door de gemeente. Ter plaatse worden waarschuwingsborden geplaatst.

Het laatste nieuws