Beeldenroute ‘Famkes van Kolderwolde’
De ‘Famkes van Kolderwolde’ is een bijzondere beeldenroute in Kolderwolde, ontstaan uit een initiatief van kunstenaar Evert van Hemert. De route bestaat uit elf kunstwerken, elk met een eigen verhaal en betekenis. De beelden brengen de geschiedenis en cultuur van de regio op unieke wijze tot leven. Ontdek deze kunstwerken tijdens een wandeling of fietstocht door het prachtige Friese landschap.
De beelden

Klaske
Dit paard heet Klaske. Het is een eerbetoon aan het Friese paard, dat in een wei in het Rijsterbos stond en daar mishandeld werd.
Europa
Dit kunstwerk van een dame op een stier is gemaakt van draadstaal. Ze heeft een geel eendje op haar hoofd. het beeld is gemaakt door de buurjongen die op de boerderij naast het beeld woonde, hij is helaas veel te jong overleden. Het kunstwerk is een soort hommage aan de buurjongen.


Een dagje naar de stad
Deze twee dames staan met hun teckeltjes op de bus te wachten.
The milkmaid
Het beeld wat Evert van Hemert aan Kolderwolde geschonken heeft in 1994. Het was het begin voor het beelden in de berm project: de Famkes van Kolderwolde


De trekzakspeelster
Dit beeld is een eerbetoon aan het shantykoor ‘Gjin C te Heech’. Een stoer mannenkoor dat zang technisch in bedwang werd gehouden door een vrouwelijke trekzakspeelster.
De verleiding
In eerste instantie zie je een stevige dame, maar achter op haar rug houdt zij een appeltje.


Sietske
Deze dame te paard zit met haar armen in de lucht om het leven te vieren en is vernoemd naar één van de buurmeisjes van de kunstenaar.
Venus van Kolderwolde met poes
Deze dame kijkt richting de Fluessen.


De laatste kerkgangster
Dit beeld is een soort eerbetoon aan het kerkje van Kolderwolde. Tot halverwege de negentiende eeuw stond dat hier aan de weg. De dame heeft een beursje bij zich om wat in het collectezakje te doen.
Faam op ‘e bolle
Een blijk van waardering voor alle boerinnen.


De Reedrydster
Bij één van de Elfstedentochten stond een buurvrouw van kunstenaar Evert van Hemert in haar ochtendjas de wedstrijdschaatsers bij te lichten. Dit beeld vormde de aanzet tot de elfstedebeeldentocht en een blijk van waardering voor alle vrouwelijke deelnemers en alle vrijwilligers.