Alle containers in onze gemeente zijn grijs, elke container heeft een andere kleur deksel.

Restafvalcontainer

In de restafvalcontainer gooit u plastic, drinkkarton, metaal en niet te scheiden huishoudelijk afval. Deze container heeft een grijs deksel en is er in twee maten.

Twee formaten restafvalcontainer

De afvalstoffenheffing die u betaalt is afhankelijk van het formaat container dat u in gebruik heeft. De kleine container heeft een inhoud van 180 liter en de grote is 240 liter groot. U kunt daarom ook kiezen voor een ander formaat.

Nascheiding

We noemen de restafvalcontainer ook wel de nascheidingscontainer. Waarom? Omdat het plastic en metaal dat in deze containers zit achteraf wordt verwijderd dankzij nascheiding. Uit onderzoek blijkt dat nascheiding beter werkt dan scheiden bij de bron (de gebruiker).

GFT-container

In de GFT-container gooit u uw groente, fruit en tuinafval. Deze container heeft een groen deksel en is alleen in groot formaat (240 liter) beschikbaar.  

Grof tuinafval

Grof tuinafval kunt u gratis brengen bij de milieuterreinen.

Papiercontainer

In de papiercontainer gooit u alles van papier en karton. Deze container heeft een blauw deksel en is alleen in groot formaat (240 liter) beschikbaar.  

Bedrijfsafvalcontainer

Voor ondernemers in de gemeente is het mogelijk om een container voor bedrijfsafval aan te vragen. Deze container heeft een rood deksel en is bedoeld voor niet te scheiden restafval (vergelijkbaar met de restafvalcontainer voor inwoners).

Ondergrondse containers

Een aantal woonadressen in onze gemeente hebben geen containers, maar maken gebruik van een ondergrondse container. De ondergrondse containers zijn geschikt voor afvalzakken met een inhoud van maximaal 40 liter.

Bediening ondergrondse container met een afvalpas

U gebruikt de ondergrondse containers met behulp van een afvalpas. De bediening van de inworpzuil staat op de ondergrondse container aangegeven.

Nieuwe afvalpas aanvragen

Is uw afvalpas kwijt of beschadigd? Dan kunt u een nieuwe afvalpas aanvragen. Voor een nieuwe pas betaalt u € 15. U betaalt meteen via iDeal. De nieuwe pas wordt binnen enkele dagen opgestuurd. De oude pas op uw adres wordt geblokkeerd.

Liever op een andere manier aanvragen?

U kunt de afvalpas telefonisch aanvragen via 14 05 14 (geen kengetal nodig). Of kom langs op het gemeentehuis in Joure of op het servicepunt in Balk of Lemmer.

Biobakje

Waarvoor is het biobakje geschikt?

Alle organisch keukenafval zoals etensresten, groente- en  fruitresten,  schillen, eierschalen, koffie-pads en filters, theezakjes, botjes etc.

Is er iets mis met het bakje?

U kunt op onze milieuterreinen terecht als er iets mankeert aan het biobakje dat u heeft ontvangen.