Fairtrade in De Fryske Marren

In De Fryske Marren kun je op steeds meer plekken kiezen voor fairtrade producten, ofwel producten die zijn ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden. Dit is grotendeels te danken aan de inzet van de werkgroep Fairtrade Gemeente De Fryske Marren, die wij als gemeente ondersteunen.

Werkgroep Fairtrade

Sinds 2015 was deze enthousiaste werkgroep, bestaande uit inwoners van De Fryske Marren, bezig met het verkrijgen van de status. De werkgroep heeft de afgelopen jaren ruim 85 organisaties, horeca, bedrijven, scholen en winkels bezocht. Samen met hen is overeengekomen om mee te doen aan de campagne om van de gemeente een Fairtrade Gemeente te maken. Alle partijen hebben inmiddels een Fairtrade- of MVO-certificaat ontvangen namens de gemeente.

Titel Fairtrade Gemeente

De titel Fairtrade Gemeente houdt in dat binnen de gemeente horeca, bedrijven, organisaties, winkels, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om de titel te krijgen, werkt de lokale gemeenschap (werkgroep) aan zes campagnecriteria die streven naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten. Vervolgens toetst een onafhankelijke jury of de gemeente voldoet aan deze criteria en zich dus een Fairtrade Gemeente mag noemen. Vanaf 2019 mag De Fryske Marren zich een Fairtrade Gemeente noemen.

Wat betekent Fairtrade?

Fairtrade betekent eerlijke handel. Boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden krijgen voor fairtrade een eerlijke prijs. Zo kunnen ze hun levensomstandigheden verbeteren en bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving. Kinderarbeid is niet toegestaan. Ook worden er duurzaamheidseisen aan fairtrade producten gesteld.

Wat doet de gemeente?

Als gemeente hechten we waarde aan duurzaamheid en willen we ondernemers en maatschappelijke partijen binnen de gemeente inspireren en faciliteren naar een duurzaam 2030. Als gemeente ondersteunen we dit initiatief als onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. Daarom hebben we fairtrade opgenomen in het beleid en kopen we fairtrade in. Daarnaast ondersteunen we de werkgroep op verschillende manieren, waaronder met vergaderruimte en communicatiemiddelen.

Wat doet de werkgroep?

De vrijwilligers van de werkgroep bezoeken winkels, maatschappelijke organisaties, bedrijven en restaurants om te vragen of zij fairtrade producten gebruiken of willen gaan gebruiken. Bedrijven krijgen een Fairtrade Certificaat wanneer zij een bepaald aantal fairtrade producten gebruiken of verkopen.

Wat kunt u als bedrijf of organisatie doen om Fairtrade te worden?

Wilt u als bedrijf of organisatie in aanmerking komen voor het Fairtrade certificaat, dan moet u een bepaald aantal producten met de volgende keurmerken gebruiken of verkopen:

Logo's van Fairtrade Max Havelaar, World Fair Trade Organization, Fair Trade Original, Fair for life, Wereldwinkel en Ditiswaar.nl

Producten die deze keurmerken dragen garanderen dat ze onder eerlijke voorwaarden zijn verhandeld met respect voor mens en milieu.

Meer informatie

Voor meer informatie zie fairtradegemeenten.nl of neem contact op met de werkgroep De Fryske Marren Fairtrade via fairtradedfm@gmail.com. Op de site fairtradegemeenten.nl vindt u ook de bedrijven en organisaties in De Fryske Marren die het fairtrade certificaat al hebben behaald.