Toeristenbelasting en watertoeristenbelasting

U betaalt toeristenbelasting als u een slaapplek verhuurt tegen betaling of een ligplaats (voor een vaartuig) aanbiedt voor verblijf. Deze belasting mag u doorberekenen aan de huurder/bezoeker/gast. Wilt u zeker weten of u toeristenbelasting moet betalen? Neem contact op met de gemeente.

Aangifte doen over belastingjaar 2021

U kunt aangifte doen van toeristenbelasting over belastingjaar 2021 via ons aangifteportaal.

Aanmeldingsplicht toeristenbelasting

Verhuurt u een kamer aan derden via bijvoorbeeld Airbnb, dan moet u aangifte toeristenbelasting doen. Dit meldt u bij de gemeente. U ontvangt dan een uitnodiging om aangifte toeristenbelasting te doen.

Tarief (water)toeristenbelasting

Het tarief bedraagt per persoon per overnachting (etmaal) € 1,20.

Wie zijn toeristen?

Alle personen ouder dan 12 jaar die niet woonachtig zijn (niet ingezetene zijn) in de gemeente. Dus ook personen die in de gemeente verblijven om voor tijdelijke duur arbeid te verrichten.

Wie draagt de toeristenbelasting af aan de gemeente?

Personen of bedrijven die tegen vergoeding kamers aanbieden voor verblijf met overnachting. Dit zijn bijvoorbeeld exploitanten van hotels, pensions, particulieren of verhuurbemiddelingsbedrijven.

Wie draagt de watertoeristenbelasting af aan de gemeente?

Personen of bedrijven die tegen vergoeding een ligplaats aanbieden voor verblijf. Dit zijn bijvoorbeeld exploitanten van jachthavens.

Verordeningen 

Deze pagina is een korte samenvatting van de verordening toeristenbelasting 2022 en de verordening watertoeristenbelasting 2022 zoals vastgesteld door de gemeenteraad.