Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente (dit geldt ook voor minderjarigen). Maak hiervoor een afspraak. Met een identiteitskaart kunt u naar de meeste landen binnen Europa reizen. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Meenemen naar de afspraak

Jonger dan 12 jaar?

Dan is toestemming van alle gezaghouders nodig. Eén van de gezaghouders moet bij de aanvraag mee naar het gemeentehuis of servicepunt. Gaat één van de ouders of gezaghouders niet mee? Dan moet u zijn of haar schriftelijke toestemming en een kopie van het identiteitsbewijs meenemen. Minderjarigen van twaalf jaar of ouder kunnen zelf een identiteitskaart aanvragen.

Kosten identiteitskaart

De identiteitskaart moet bij aanvraag contant of per pin worden betaald.

Productprijs in 2024Geldigheid
Identiteitskaart tot en met 17 jaar  € 40,905 jaar
Identiteitskaart vanaf 18 jaar€ 75,8010 jaar
Toeslag spoedaanvraag (aangevraagd voor 15.30 uur)€ 57,05

Afhalen

Na zeven werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen. Maak hiervoor een afspraak. U haalt het document op bij de locatie waar u het heeft aangevraagd. De ID-kaart moet door het kind zelf worden afgehaald, tenzij het kind (bijvoorbeeld een baby of peuter) bij de aanvraag zijn of haar naam niet heeft kunnen zetten. In dat geval kan de ID-kaart door één van de gezaghouders (met legitimatie en afhaalbewijs) afgehaald worden.

Spoedaanvraag

Een spoedaanvraag kunt u alleen op het gemeentehuis in Joure doen. Maak hiervoor een afspraak. Als u voor 15.30 uur de aanvraag indient, kunt u de ID-kaart meestal de volgende werkdag afhalen. Komt u na 15.30 uur, dan is uw kaart in principe na twee werkdagen klaar. Voor de spoedprocedure betaalt u extra. Moet u vandaag op reis en heeft u geen reisdocument? Op de website van de Koninklijke Marechaussee leest u hier meer over.

Gratis ID-kaart minderjarige kinderen minima

Kinderen jonger dan 18 jaar, waarvan de ouders/verzorgers onder de minima vallen, kunnen een gratis identiteitskaart aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een gratis ID-kaart op de pagina gratis ID-kaart minderjarige kinderen minima.

Reizen met een minderjarig kind naar het buitenland

Reist u alleen met uw minderjarige kind (tot 18 jaar) of reist een andere volwassene met uw minderjarige kind? Dan moet aangetoond kunnen worden dat er toestemming is van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Voorkom lang wachten bij de douane en vul vooraf het toestemmingsformulier in. Het toestemmingsformulier is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Als uw kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie over reizen met kinderen.

Identiteitskaart kwijtgeraakt of gestolen

Geef dit zo snel mogelijk online aan ons door. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. De vermissing wordt (inter)nationaal geregistreerd, zodat misbruik van uw document wordt voorkomen. Een nieuw paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk aanvragen.

Ook kunt u de verklaring van vermissing op het gemeentehuis of bij een van onze servicepunten doorgeven. U kunt dan meteen een nieuw reisdocument aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Maak hiervoor wel een afspraak.

Als er sprake is van een strafbaar feit (zoals diefstal, overval of zakkenrollerij) is het verstandig hiervan aangifte te doen bij de politie. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Bent u uw identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland?

Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Daarop reist u terug naar Nederland. Met het buitenlandse proces-verbaal en het nooddocument kunt u bij de gemeente een nieuw reisdocument aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Raakt u het identiteitsbewijs in het weekend of op een feestdag kwijt en kunt u digitaal geen vermissing doorgeven?

Dan gaat u naar de politie, die een aantekening van de vermissing maakt. U moet daarna alsnog naar de gemeente om de vermissing te melden en een nieuw document aan te vragen. Maak hiervoor een afspraak. Let op: als het gaat om een buitenlands identiteitsbewijs of een verblijfsdocument, dan geldt deze werkwijze niet.

Bent u naast uw identiteitskaart nog andere voorwerpen kwijt?

Kijkt u dan op de website verloren of gevonden of er iets gevonden is. Op deze website kunt u ook melding maken van het verlies.

Heeft u een identiteitskaart gevonden?

Lever de identiteitskaart in bij het dichtstbijzijnde gemeentehuis of servicepunt. Een ingeleverde identiteitskaart moet vernietigd worden. De “eigenaar” wordt op de hoogte gebracht.

Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Daarop reist u terug naar Nederland. Met het buitenlandse proces-verbaal en het nooddocument kunt u bij de gemeente een nieuw reisdocument aanvragen. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Dan gaat u naar de politie, die een aantekening van de vermissing maakt. U moet daarna alsnog naar de gemeente om de vermissing te melden en een nieuw document aan te vragen. Let op: als het gaat om een buitenlands identiteitsbewijs of een verblijfsdocument, dan geldt deze werkwijze niet.

Kijkt u dan op de website verloren of gevonden of er iets gevonden is. Op deze website kunt u ook melding maken van het verlies.

Lever de identiteitskaart in bij het dichtstbijzijnde gemeentehuis of servicepunt. Een ingeleverde identiteitskaart moet vernietigd worden. De “eigenaar” wordt op de hoogte gebracht.