Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente (dit geldt ook voor minderjarigen). Maak hiervoor een afspraak. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd.

Meenemen naar de afspraak

Jonger dan 18 jaar? Dan is toestemming van alle gezaghouders nodig. Eén van de gezaghouders moet bij de aanvraag mee naar het gemeentehuis of servicepunt. Gaat één van de ouders of gezaghouders niet mee? Dan moet u zijn of haar schriftelijke toestemming en een kopie van het identiteitsbewijs meenemen.

Kosten paspoort

Het paspoort moet bij de aanvraag contant of per pin worden betaald.

Productkosten in 2024Geldigheid
Paspoort tot en met 17 jaar€ 63,405 jaar
Paspoort vanaf 18 jaar€ 83,8510 jaar
Zakenpaspoort tot en met 17 jaar€ 63,405 jaar
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 83,8510 jaar
Paspoort voor vreemdelingen of vluchtelingen€ 63,40 
Toeslag spoedaanvraag (aangevraagd voor 15.30 uur)€ 57,05 

Afhalen

Na zeven werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen. Maak hiervoor een afspraak.
U haalt het document op bij de locatie waar u het heeft aangevraagd. Het paspoort moet door het kind zelf worden afgehaald, tenzij het kind (bijvoorbeeld een baby of peuter) bij de aanvraag zijn of haar naam niet heeft kunnen zetten. In dat geval kan het paspoort door één van de gezaghouders (met legitimatie en afhaalbewijs) afgehaald worden.

Spoedaanvraag

U kunt alleen op het gemeentehuis in Joure een spoedaanvraag doen. Maak hiervoor een afspraak. Als u voor 15.30 uur de aanvraag indient, kunt u het paspoort meestal de volgende werkdag afhalen. Komt u na 15.30 uur, dan is uw paspoort in principe na twee werkdagen klaar. Voor de spoedprocedure betaalt u extra. Moet u vandaag op reis en heeft u geen reisdocument? Op de website van de Koninklijke Marechaussee leest u meer informatie.

Paspoort kwijtgeraakt of gestolen?

Geef dit zo snel mogelijk online aan ons door. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. De vermissing wordt (inter)nationaal geregistreerd, zodat misbruik van uw document wordt voorkomen. Een nieuw paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk aanvragen.

Ook kunt u de verklaring van vermissing op het gemeentehuis of bij een van onze servicepunten doorgeven. Maak hiervoor een afspraak. U kunt dan meteen een nieuw reisdocument aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Als er sprake is van een strafbaar feit (zoals diefstal, overval of zakkenrollerij) is het verstandig hiervan aangifte te doen bij de politie.Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland?

Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Vraag om een bewijs daarvan. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Daarop reist u terug naar Nederland. Met het buitenlandse proces-verbaal en het nooddocument kunt u bij de gemeente een nieuw reisdocument aanvragen. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid.  

Raakt u het paspoort in het weekend of op een feestdag kwijt en is er geen gemeenteloket open?

Dan gaat u naar de politie, die hier een aantekening van maakt. U moet daarna alsnog naar de gemeente om de vermissing te melden en een nieuw document aan te vragen. Let op: als het gaat om een buitenlands identiteitsbewijs of een verblijfsdocument, dan geldt deze werkwijze niet.

Bent u naast uw identiteitskaart (of paspoort) nog andere voorwerpen kwijt?

Kijk op de website verloren of gevonden of er iets gevonden is. Op deze website kunt u ook melding maken van het verlies.

Reizen met een minderjarig kind naar het buitenland

Reist u alleen met uw minderjarige kind (tot 18 jaar) of reist een andere volwassene met uw minderjarige kind? Dan moet aangetoond kunnen worden dat er toestemming is van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Voorkom lang wachten bij de douane en vul vooraf het toestemmingsformulier in. Het toestemmingsformulier is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Als uw kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig. Op de website van de Koninklijke Marechaussee leest u meer informatie over reizen met kinderen.

Kinderen bijschrijven niet mogelijk

U kunt uw kinderen niet in uw paspoort laten bijschrijven. Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om naar het buitenland te kunnen reizen.

Vingerafdrukken

Vanaf 12 jaar worden vingerafdrukken opgenomen van twee vingers. Als dat door een lichamelijke aandoening onmogelijk is, krijgt u een paspoort zonder vingerafdrukken. Lukt het tijdelijk niet om vingerafdrukken te nemen, dan kunt u kiezen: u wacht tot het wel kan of u krijgt een reisdocument dat maximaal twaalf maanden geldig is.

Zakenpaspoort of tweede paspoort

Als u veel reist voor uw beroep kunt u in plaats van een gewoon paspoort een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden voor visa en stempels. Naast uw gewone of zakenpaspoort kunt u een tweede paspoort aanvragen als u om zakelijke of beroepsmatige redenen regelmatig verschillende landen bezoekt en uw paspoort bijvoorbeeld bij een buitenlands consulaat ligt voor een visumaanvraag. In welke situatie u een tweede paspoort kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn vindt u op de website van Rijksoverheid.