Bomenonderhoud

Bomen hebben een positief effect op het welzijn en de gezondheid van mensen, het afremmen van klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Niet alleen CO2 wordt door bomen uit de lucht gehaald, ook vangen ze fijnstof af, vangen ze water op en filteren ze de lucht. Daarnaast zorgen bomen voor minder hittestress in steden en dorpen. Dat komt doordat het bladerdak zonlicht opvangt en voor koelere lucht zorgt.

Bomenonderhoud

In gemeente De Fryske Marren staan ongeveer 53.000 gemeentelijke bomen. Het merendeel hiervan staat langs wegen en straten, in parken en woonwijken. Als gemeente controleren wij alle bomen op hun veiligheid, gezondheid en onderhoudstoestand. Sommige bomen kunnen we gerust laten groeien en hun gang laten gaan, maar in de meeste situaties is het noodzakelijk om bomen te snoeien omdat ze veelal langs de weg en in bewoond gebied staan en bijvoorbeeld niet in een bos.

Boomveiligheidscontrole (BVC)

Bijna alle bomen worden iedere drie jaar gekeurd, dit noemen we een boomveiligheidscontrole (BVC). Bij deze keuring kijken we naar uitwendige gebreken die aangeven wat er inwendig met de boom gebeurt. We keuren jaarlijks één derde van de bomen, dat zijn ongeveer 17.000 bomen. Daarnaast hebben we een lijst met ‘attentiebomen’ die we elk jaar keuren. Dit zijn bomen waar uit een eerdere controle is gebleken dat er iets aan mankeert maar niet zo ernstig dat hij gekapt moet worden. Hierbij kunt u denken aan een holte of beschadiging aan de stam.

Als uit de controle blijkt dat een boom niet goed meer is, wordt hij gekapt. De lijst hiervan wordt elk jaar in november op de website van de gemeente gepubliceerd. Aanvullend worden deze bomen gestipt (oranje) en informeren wij direct omwonenden over welke bomen het gaat. Voor iedere gekapte boom planten wij weer één terug.

Tijdens de veiligheidskeuring nemen we ook de onderhoudstoestand van de bomen op. Een veilige boom kan nog steeds een grote tak hebben die te laag hangt of een dubbele top die op termijn problemen gaat geven. Alle gegevens van de BVC en opname van de onderhoudstoestand worden digitaal geregistreerd. Komen we er zelf niet uit, dan laten we een nader technisch onderzoek doen (NTO) door een specialist die we hiervoor inhuren.

Gediplomeerde boomverzorgers en boomveiligheidscontroleurs

We willen natuurlijk voorkomen dat de gemeentelijke bomen zorgen voor overlast of onveilige situaties. Goed onderhoud uitvoeren draagt dan ook bij aan een veilige leefomgeving. En goed boomonderhoud betekent dan vooral snoeien op de juiste manier en het juiste moment. Onze ervaren gediplomeerde en gecertificeerde boomverzorgers (European Treeworkers ETW) en boomveiligheidscontroleurs zorgen dat onze bomen in de gemeente op een vakbekwame manier worden onderhouden.

Norminstituut Bomen

Voor bijna alles wat we met onze bomen doen, maken we gebruik van de kennis en voorschriften van het Norminstituut Bomen. Zij geven het Handboek Bomen 2022 uit waarin alles staat van ontwerp, tot levering en aanplant van bomen. Ook voor het aanleggen van plantplaatsen en werken met en onder bomen zijn er uitgebreide voorschriften en eisen. Kijk voor meer informatie op norminstituut bomen.

Bomen kappen en herplanten

Als gemeente planten we in verhouding meer bomen dan we kappen. Voor het verwijderen van één boom, planten we minimaal 1,1 boom weer terug. Soms herplanten we geen boom op dezelfde plek, omdat er bijvoorbeeld te weinig ruimte is of de groeiplaatsomstandigheden daar te slecht zijn. In die gevallen kan het zijn dat we dit op een andere plek doen.