Minimaregeling en kindvoorzieningen

Heeft u een laag inkomen en kunt u elke maand moeilijk rondkomen? Of heeft u misschien even geen geld om uw kind(eren) mee te laten doen aan bijvoorbeeld sport, muziekles of een schoolreisje? Dan kunt u voor uzelf, uw partner of uw gezin vaak een vergoeding krijgen.

Voor u en uw partner

Rondkomen is soms lastig als u weinig geld heeft. Daarom is er de ‘minimaregeling’: een vergoeding van € 140 per jaar voor u. Heeft u een partner en is uw totale inkomen laag? Dan kunt u samen € 280 krijgen. 

Ook kunt u voor uw minderjarige kinderen een gratis ID-kaart aanvragen en via ons een jaarabonnement van de bibliotheek krijgen.

Let op: Voor het aanvragen van de minimabijdrage heeft u een DigiD nodig. Behalve als u bewindvoerder bent en de aanvraag doet voor uw cliënt.

Voor uw kinderen

Sam& voor alle kinderen

Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kinderen. Ook als er weinig geld is. Ouders van kinderen van 4 tot en met 17 jaar kunnen via samenvoorallekinderen.nl een aanvraag doen voor sport- cultuur, een verjaardagsbox, schoolspullen of bijvoorbeeld zwemles. Zodat ook uw kind meedoen met leeftijdsgenoten.

Voor kinderen die ver moeten reizen naar school

Heeft u schoolgaande kinderen die meer dan 13 kilometer van school af wonen? Zijn zij jonger dan 18 jaar? En is er geen school dichter bij huis? Dan kunt u recht hebben op een Meedoenpas voor uw kind. Met deze pas kan uw kind in Friesland gratis reizen, met de bus van Arriva. Vul het aanvraagformulier Meedoenpas in en stuur deze op naar:

Gemeente De Fryske Marren
t.a.v. cluster zorg
Postbus 101
8500 AC Joure  

E-mail: info@defryskemarren.nl

Heeft u vragen?

We hebben de veelgestelde vragen over de minimaregeling hieronder voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen of komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op via 14 05 14 (geen kengetal) vul ons contactformulier in.

Veelgestelde vragen

Het aanvraagformulier invullen werkt het beste via een PC of laptop. Zo kunt u meerdere bestanden tegelijk uploaden. Houd hiervoor de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de bestanden die u wilt toevoegen. Per vraag kunt u maximaal 2MB aan bestanden toevoegen. Geef de bestanden een logische naam, bijvoorbeeld:

  • “Salarisspecificatie jan 2021 – Piet de Vries”
  • “Teruggave belastingdienst 2020 – Henrike de Jong”

Lukt uploaden niet? Vaak komt dit omdat het bestand te groot is, of de bestandsnaam te lang. Verander dan de bestandsnaam of probeer uw bestand te verkleinen. Een PDF maken is het meest handige en zorgt voor de kleinste bestanden. Heeft u een foto gemaakt die groter is dan 2MB? Plaats uw foto in een Word-bestand en sla deze op als PDF. Er zijn ook online hulpmiddelen te vinden die uw foto kleiner kunnen maken.

U kunt het hele jaar door een aanvraag doen. Wordt uw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangt u de complete bijdrage voor 12 maanden, vanaf de datum dat u de aanvraag heeft ingediend. U hoeft niet door te geven waar u de bijdrage aan besteedt. We doen ons best om u binnen 8 weken te laten weten waar u aan toe bent. Wij sturen een brief met de beslissing. Keuren wij uw aanvraag goed? Dan ontvangt u het bedrag binnen 3 weken. Heeft uw bewindvoerder de aanvraag ingediend? Dan ontvangt de bewindvoerder de bijdrage.

U kunt de bijdrage aanvragen als u een laag inkomen heeft. Heeft u niet per se een laag inkomen, maar heeft u wel hoge woonlasten en/of schulden? Ook dan kunt u een aanvraag indienen. U komt niet in aanmerking voor de bijdrage als u studiefinanciering kunt ontvangen van DUO, of als uw vermogen te hoog is.

De bijdrage van € 140 wil de gemeente toekennen aan mensen die dit het meeste nodig hebben. Daarom kijken we naar het bedrag wat u heeft op uw bankrekening en naar uw andere bezittingen. Bij elkaar opgeteld mag het bedrag niet hoger zijn dan de vermogensgrens:

  • € 3.802,50 voor een alleenstaande
  • € 7.605 voor een alleenstaande ouder en echtgenoten of geregistreerd partners

Vermogen uit uw woning en uw levensverzekering tellen niet mee. Heeft u een auto en is de dagwaarde van de auto meer dan € 5.000?
Dan telt het bedrag boven de € 5.000 mee.

De bijdrage van € 140 wil de gemeente toekennen aan mensen die dit het meeste nodig hebben. Daarom kijken we naar uw inkomen. Uw inkomen mag niet hoger zijn dan uw inkomensgrens:

  110% norm excl. vakantietoeslag 110% norm incl. vakantietoeslag
alleenstaand 18 tot 21 jaar €   313,87 €    330,40
alleenstaand 21 jaar tot AOW-leeftijd € 1.271,37 € 1.338,28
alleenstaand vanaf AOW-leeftijd € 1.418,76 € 1.493,43
Gehuwden, beide 18 tot 21 jaar €    627,75 €    660,79
Gehuwden, beide 21 jaar tot AOW-leeftijd € 1.816,23 € 1.911,82
Gehuwden, beide vanaf AOW-leeftijd € 1.926,56 € 2.027,96
Gehuwden, een AOW-leeftijd, ander niet € 1.926,56 € 2.027,96

Iedereen die 18 jaar of ouder is vraagt de bijdrage zelf aan. Kinderen zijn geen partner. Minderjarige kinderen tellen wel mee voor het vermogen. Meerderjarige kinderen dienen zelf een eigen aanvraag in.

Neem de brief van de gemeente (beschikking) én uw paspoort of ID-kaart mee naar de bibliotheek in Lemmer, Joure of Balk. Daar kunt u gratis een jaarabonnement afsluiten. U hoeft dit niet eerst zelf te betalen. Vanaf het moment dat u ingeschreven bent via de bibliotheek in Joure, Lemmer of Balk, kunt u bij alle Mar en Fean-bibliotheken terecht.

Zodra het abonnement wat u nu heeft afloopt, laat de bibliotheek het nieuwe jaarabonnement ingaan. Dit regelt de bibliotheek voor u. U kunt de minimabijdrage met jaarabonnement volgend jaar rond hetzelfde moment opnieuw aanvragen. Wanneer uw jaarabonnement bij de bibliotheek afloopt heeft hier geen invloed op.