Vrijwillige vervoersdienst, Wmo-taxipas en Valys

Kunt u door lichamelijke of psychische problemen niet meer zelfstandig reizen met uw eigen auto of met het openbaar vervoer? Dan kunt u gebruik maken van de vrijwillige vervoersdienst en/of Wmo-taxipas (tot 25 kilometer) en/of van Valys (meer dan 25 kilometer).

De vrijwillige vervoersdienst is bedoeld voor ouderen en mensen met een lichte beperking (niet rolstoel gebonden) die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, geen vervoersmogelijkheid hebben in de eigen omgeving (buren, kennissen en familie) en in principe niet verder willen reizen dan 25 kilometer vanaf het woonadres.

Wie verzorgt de vrijwillige vervoersdienst?

De vrijwillige vervoersdienst vraagt u aan bij de vervoersdienst in uw eigen regio. U belt met uw vervoersvraag en de vervoersdienst gaat op zoek naar een chauffeur bij u in de buurt. U reserveert minimaal een dag van te voren.

VervoerderRegioTelefoonnummerBereikbaarheid
Svs-vervoersdienstenRegio Joure0513 – 418 520Iedere werkdag van 9.00 tot 10.30 uur
Hulplijn vervoerRegio Balk0514 – 604 700Iedere werkdag van 9.30 tot 10.30 uur
VlamRegio Lemmer0514 – 562 000Iedere werkdag van 9.30 tot 11.00 uur

Wat kost het vervoer?

Vervoer in uw eigen dorp kost € 2 per rit (enkele reis). Voor overige ritten betaalt u € 0,25 per kilometer, met een minimum van € 2 per rit (enkele reis). Hier kunnen eventuele parkeerkosten bij komen.

Door gebruik te maken van de vrijwillige vervoersdienst kunt u sociale contacten met familie en vrienden onderhouden, deelnemen aan activiteiten zoals cursussen, sport en koffie-ontmoetingen, een bezoek brengen aan bijvoorbeeld een (huis)arts, ziekenhuis, (fysio)therapeut, kapper, museum of bibliotheek.

Wilt u een Wmo-taxipas aanvragen neem dan contact op met het sociaal wijkteam. Het sociaal wijkteam beoordeelt of u in aanmerking komt voor de Wmo-taxipas. Daarnaast kunnen zij al uw vragen met betrekking tot vervoer beantwoorden.

Wie verzorgt de taxiritten?

Als u een Wmo-taxipas heeft ontvangen reserveert u minimaal één uur van te voren een rit bij onze gecontracteerde vervoerder.

VervoerderTelefoonnummer
Taxicentrale Reidsma

E-mail:                taxicentralereidsma@gmail.com
Website:             www.taxicentralereidsma.nl
0514 – 569 100

Wat kost het vervoer?

De kosten zijn afhankelijk van het aantal kilometers dat u reist volgens de snelste route. U betaalt een eigen rittenbijdrage van maximaal € 0,24 per kilometer. Eén meereizende kan gratis meerijden. Dit geldt ook voor maximaal twee kinderen tot vier jaar. Voor meereizende kinderen tussen 4 en 12 jaar betaalt u 50% van de eigen rittenbijdrage.

Voor sociaal-recreatief vervoer (vanaf 25 kilometer) buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking kunt u terecht bij Valys. Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig.

U komt in aanmerking voor een pas als u één van de volgende documenten heeft:

  • een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer (zoals bijvoorbeeld een Regiotaxipas);
  • een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo rolstoel of -scootmobiel;
  • een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente;
  • een OV-Begeleiderskaart;
  • een verklaring van, of namens, uw gemeente dat, ondanks dat u niet beschikt over bovenstaande documenten, er wel een noodzaak voor bovenregionaal vervoer bestaat.

Valys-pas aanvragen

U kunt een Valys-pas aanvragen via de website van Valys.