Mantelzorgwaardering

Zorgt u langdurig voor een hulpbehoevende, gehandicapte of chronisch zieke? Bijvoorbeeld uw zieke buurman, schoonzus, vader of vriend? Hulp geven aan een hulpbehoevend persoon in uw directe omgeving noemen we mantelzorg. Gemeente de Fryske Marren heeft grote waardering voor mantelzorgers. Als mantelzorger in de Fryske Marren komt u daarom mogelijk in aanmerking voor de mantelzorgwaardering van € 150. 

Mantelzorgwaardering aanvragen

U kunt als mantelzorger digitaal een mantelzorgwaardering aanvragen. Dit doet u samen met de zorgontvanger. Hiervoor logt u, als mantelzorger in met DigiD.

Hulp nodig bij het digitale formulier?

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Regelhulp van Sociaal Werk De Kear kan u daarbij helpen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Mantelzorgwaardering op papier aanvragen?

U kunt hiervoor langskomen bij de balie in Joure of bij de servicepunten in Lemmer en Balk. Bekijk de openingstijden.

Voorwaarden mantelzorgwaardering

U komt voor de mantelzorgwaardering in aanmerking als:

  • de mantelzorger en/of zorgvrager woont in gemeente De Fryske Marren;
  • de mantelzorger langer dan zes maanden en meer dan acht uur per week mantelzorg verleent;
  • de mantelzorger taken verricht die de zorgvrager zelf niet meer kan doen. Deze hulp is meer dan de normale, dagelijkse zorg tussen partners, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten. Denk aan: persoonlijke verzorging of psychische begeleiding;
  • de mantelzorger 18 jaar of ouder is;
  • de mantelzorger geen betaalde mantelzorger of een zorgvrijwilliger is: de mantelzorger kan niet op elk gewenst moment stoppen met mantelzorgen;
  • er tussen twee aanvragen minimaal een kalenderjaar zit. Heeft u bijvoorbeeld in september 2021 mantelzorgwaardering aangevraagd? Dan mag u in september 2022 de waardering voor 2022 aanvragen.

De aanvraag mantelzorgwaardering voor 2022 moet uiterlijk 31 december 2022 bij ons binnen zijn.