Hoe werkt de raad?

Gast van de raad

gemeenteraad

De raad biedt u de mogelijkheid om als speciale ‘Gast van de raad’ voor en tijdens de raadsvergadering een kijkje te nemen in de politieke keuken van De Fryske Marren. Namens u werkt de raad aan een mooie en leefbare gemeente en behandelt alle mogelijke onderwerpen die u als inwoner van De Fryske Marren aangaan. De raad vindt het belangrijk om contact te hebben met inwoners en wil u graag kennis laten maken met het politieke bestuur van de gemeente. Bent u nieuwsgierig naar wat raadsleden doen en hoe de gemeenteraad werkt? U bent van harte welkom als Gast van de raad!

Programma Gast van de Raad

U wordt samen met de andere gasten om 18.30 uur op de avond van de raadsvergadering door de burgemeester, enkele raadsleden en de griffier van de gemeenteraad ontvangen in het gemeentehuis.

Zij zullen u voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering uitleg geven over onder andere de werkzaamheden van de gemeenteraad en wat er momenteel  in het bestuur speelt. Er is natuurlijk ruimte om vragen te stellen. Ook wordt kort ingegaan op de agenda van de raadsvergadering van die avond.

Van tevoren krijgt u de agenda en de stukken van de raadsvergadering thuisgestuurd. Als er tijd voor is krijgt u ook een korte rondleiding door het gemeentehuis. Na de introductie neemt u plaats op gereserveerde plekken op de publieke tribune van de raadszaal om de raadsvergadering bij te wonen.

De bijeenkomst duurt van 18.30 – 21.00 uur. Onder deze tekst bij: Programma Gast van de Raad vindt u het volledige programma.

Wat is het programma van ‘Gast van de Raad’?

  • Om 18.30 uur wordt u, als u wilt met een introducé, verwacht in het gemeentehuis in Joure waar u zich in de centrale hal bij de balie kunt melden. Vervolgens wordt u door de burgemeester, enkele raadsleden en de griffier van de gemeenteraad ontvangen met koffie en thee.
  • Aansluitend krijgt u algemene uitleg over het gemeentebestuur, het Petear, de raadsvergadering, de politieke verhoudingen, de rol van de gemeenteraad en de wijze waarop besluiten worden genomen in De Fryske Marren. Ook wordt kort ingegaan op de raadsagenda van die dag. Verder vertellen de raadsleden die als gastheer/-vrouw optreden, iets over zichzelf en het raadswerk. Daarna krijgt u de gelegenheid vragen te stellen aan deze raadsleden en wordt een informatiepakket met daarin o.a. de agenda van de raadsvergadering, uitgereikt.
  • Rond 19.15 uur nemen we u mee naar de raadszaal waar u kunt kennismaken met de aanwezige raadsleden.
  • Om 19.30 uur bent u aanwezig bij de opening van de raadsvergadering.
  • Rond 21.00 uur eindigt de bijeenkomst. U krijgt dan de gelegenheid om te evalueren met de griffie. Hierna is het uiteraard ook mogelijk om de raadsvergadering bij te wonen.

    Meer informatie
    Wilt u zich aanmelden voor Gast van de Raad of wenst u meer informatie? Dan kun u een e-mail sturen naar griffie@defryskemarren.nl.

Ook Gast van de Raad zijn?

Wilt u ook een keer als speciale gast van de raad worden ontvangen? Of wilt u meer weten?
Neem dan contact op met de griffie via e-mail naar griffie@defryskemarren.nl.

De eerstvolgende Gast van de Raad is op 23 oktober 2024

Iedereen kan zich aanmelden, u bent van harte welkom, zo u wilt met een introducé. Wij ontvangen een maximaal aantal gasten per keer. Als blijkt dat het maximum aantal gasten bereikt is, dan wordt u voor een raadsvergadering op een andere datum uitgenodigd.

Ook buiten Gast van de Raad om bent u natuurlijk altijd van harte welkom om de raadsvergaderingen bij te wonen.