Hout stoken en rookoverlast

Voor veel mensen is een houtkachel of open haard ’s winters een echte sfeermaker. Helaas is de rook die vrijkomt als je hout stookt ongezond. Hoewel iedereen daar last van heeft, hebben mensen met een longziekte (astma, COPD, bronchitis), ouderen en kinderen dat nog veel meer. Zij krijgen meer en eerder gezondheidsklachten door de rook, zoals hoesten en benauwdheid. Daarnaast kan de geur van houtrook overlast veroorzaken bij buren en omwonenden. Het kan tot hoofdpijn, misselijkheid, slaapklachten en vermoeidheid leiden. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de gevolgen voor buren en omwonenden.

Overlast en meldingen door houtrook

Gemeente De Fryske Marren krijgt regelmatig meldingen en vragen van inwoners over het stoken van hout. De gemeente kan het stoken niet (volledig) verbieden; de juridische mogelijkheid om te handhaven op rookoverlast is zeer beperkt en in ontwikkeling. De gemeente wil inwoners wel bewustmaken en informeren. Onze belangrijkste boodschap is dat het voorkomen van gezondheidsproblemen en overlast als gevolg van houtrook begint bij goed stoken. Het maakt namelijk veel uit hoe en wanneer er wordt gestookt.

Heeft u regelmatig (over)last van houtrook in uw buurt? Misschien weten uw houtstokende buren niet dat u er overlast van heeft. Een goed gesprek met uw buren kan zorgen voor minder overlast. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Check de website van Milieucentraal voor tips voor zo’n gesprek.

Mocht u er samen met uw buren toch niet uitkomen dan kunt u contact opnemen met onze welzijnsorganisatie De Kear. Zij hebben buurtbemiddelaars in dienst die zijn getraind om conflicten op te lossen. Ze zijn onafhankelijk, kunnen goed luisteren en hebben een geheimhoudingsplicht. De buurtbemiddelaars luisteren naar beide kanten van het verhaal en kiezen geen partij. Check de website van De Kear om buurtbemiddeling aan te vragen: Buurtbemiddeling – De Kear.

Beperk de uitstoot van schadelijke stoffen:

  1. Gaat u hout stoken? Check dan eerst de Stookwijzer op www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. De Stookwijzer geeft per postcodegebied aan of het wel of niet de juiste weersomstandigheden zijn om hout te stoken.
  2. Stook alleen droog hout. Komt het hout van buiten? Laat het binnen dan eerst acclimatiseren en op (kamer)temperatuur komen.
  3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout. Ook gelijmd hout, zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren, hoort niet in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden – dat veroorzaakt veel rook en vliegas.
  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  8. Controleer regelmatig of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
  9. Tot slot, vraag eens aan je buren of zij overlast ervaren van de houtrook.

Meer informatie over hout stoken

Meer informatie vindt u op de website Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)en Milieu Centraal. Op GGD Leefomgeving vindt u nog meer tips en informatie over het stoken van hout.