Meer informatie Oekraïne

Informatie van de Rijksoverheid

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de website van de Rijksoverheid.

Informatielijn Rode Kruis voor ontheemden Oekraïne

Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne (én iedereen die hen wil helpen!).

Voor Oekraïense ontheemden

Veel slachtoffers van het conflict die in Nederland aankomen, hebben geen idee waar ze terecht kunnen voor hulp. Ze spreken de taal niet en kennen de weg niet. Daarom kunnen ze bij praktische vragen contact opnemen met de Rode Kruis Informatielijn. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Voor mensen die willen helpen

Ook voor mensen die hulp willen bieden aan slachtoffers van het conflict, kan er een hoop onduidelijk zijn. Ook zij kunnen met hun vragen terecht bij de Rode Kruis Informatielijn: 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur).

Informatie van de Immigratie- en NaturalisatieDienst

Hoe zit het met de verblijfsrechten van Oekraïeners in Nederland? Lees hier een aantal antwoorden van  de Immigratie- en NaturalisatieDienst op veelgestelde vragen. 

Informatie van Mind Korrelatie

De oorlog kan ook herinneringen aan andere oorlogen boven brengen, of zorgen dat mensen hun eigen oorlogstrauma’s herbeleven. Blijf er niet mee rondlopen, praten helpt. Kijk op de website van Mind Korrelatie.

Vluchtelingenwerk

Voor iedereen die meer informatie wil over de opvang van ontheemden kan het beste kijken op de website van Vluchtelingenwerk.