Opvang ontheemden

Vanaf 1 juli 2022 is Hotel2 Heerenveen (Hajé hotel) aan de Schans in Heerenveen in gebruik als HUB, een overstaplocatie. Ontheemden die worden doorverwezen naar Friesland gaan eerst naar Heerenveen. Hier kunnen ze zich registreren en op adem komen als dat nodig is. Ze verblijven hier maximaal twee nachten. Vanuit hier reizen ontheemden door naar een andere opvanglocatie waar ze voor langere tijd kunnen blijven.

Vier opvanglocaties in De Fryske Marren

Om het opvangen van ontheemden in goede banen te leiden, werken we als gemeente nauw samen met de Veiligheidsregio Fryslân. In Fryslân vangen we per 1 februari 2024 in totaal 3.880 mensen op. In De Fryske Marren zijn sinds maart 2022 drie centrale opvanglocaties beschikbaar. En per april 2024 wordt een 4e opvanglocatie gefaseerd in gebruik genomen. Dit betreft het Hotel Tjeukemeer in Delfstrahuizen. Met deze 4 opvanglocaties bieden we als gemeente aan 310 ontheemden een woonplek:

  • Hotel Welgelegen in Harich: opvang voor 53 personen,
  • Hotel De IJsvogel in Legemeer: opvang voor 110 personen,
  • Hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga: opvang voor 64 personen,
  • Hotel Het Tjeukemeer in Delfstrahuizen: opvang voor 83 personen.

Huisvesting in de gemeente

Naast de vier opvanglocaties die we als gemeente beschikbaar hebben, hebben heel veel inwoners van onze gemeente huisvesting beschikbaar gesteld. Soms gaat het om vakantiewoningen, anderen bieden aan om als gastgezin te fungeren. Takecarebenb heeft een website geopend om initiatieven voor particuliere opvang bij elkaar te brengen. Ook kunt u daar informatie vinden over waar u als inwoner of ondernemer rekening mee moet houden bij het in huis nemen van ontheemden.

Vangt u momenteel vluchtelingen uit Oekraïne op?

Dan horen wij dat graag. Wij vragen u om het digitale formulier (Aanmelden registratie BRP) hieronder in te vullen. Na ontvangst van dit formulier, nemen wij contact met de opgegeven contactpersoon op voor het maken van een afspraak op het gemeentehuis. Tijdens deze afspraak maken we de registratie in orde. We zorgen voor inschrijving in de BRP (basisregistratie personen), zodat zij een burgerservicenummer ontvangen. Daarmee is inschrijving mogelijk voor onderwijs, maar ook bij een zorgverzekering.

Vragen?

Heeft u vragen over de situatie in Oekraïne, mail dan naar het gemeentelijke informatiepunt oekraine@defryskemarren.nl. We houden de vragen bij en vullen de website aan met meest gestelde vragen en antwoorden. Voor wie persoonlijk contact wil kan terecht op het algemene nummer van de gemeente: 14 05 14. U kunt vragen naar Wouter Middel.