Op 29 en 30 juli geen (spoed)aanvragen paspoort en identiteitskaart mogelijk

Op 2 augustus wordt een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart ingevoerd. Hierdoor kunt u op donderdag 29 juli (vanaf 11.00 uur) en vrijdag 30 juli geen aanvraag of spoedaanvraag indienen voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart.

Gaat u op vakantie? Controleer dan de geldigheid van uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart en vraag, indien nodig, op tijd een nieuwe aan. Houd rekening met een doorlooptijd van drie tot maximaal vijf werkdagen. Het ophalen van een aangevraagd document kan wel op genoemde data.

Hand die een paspoort en een ID-kaart vasthoudt

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd.

Meenemen

Jonger dan 18 jaar? Bij een aanvraag van een paspoort moet altijd een ouder of gezaghouder mee naar het gemeentehuis of servicepunt. Als de andere ouder of gezaghouder niet zelf meekomt, moet u van hem of haar een schriftelijke toestemming en een kopie van het identiteitsbewijs meenemen. Er is toestemming van alle gezagshouders nodig.

Kosten paspoort

Het paspoort moet bij de aanvraag contant of per pin worden betaald.

ProductKostenVanaf 2 augustusGeldigheid
Paspoort tot en met 17 jaar€ 55,35€ 56,555 jaar
Paspoort vanaf 18 jaar€ 73,20€ 74,7510 jaar
Zakenpaspoort tot en met 17 jaar€ 55,35€ 56,555 jaar
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 73,20€ 74,7510 jaar
Paspoort voor vreemdelingen of vluchtelingen€ 55,35€ 56,55 
Toeslag spoedaanvraag€ 49,85€ 50,90 

Afhalen

Na een week kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen. Geeft u uw mobiele telefoonnummer of e-mailadres door bij de aanvraag, dan ontvangt u ook een sms of e-mail als het paspoort klaar ligt.

Spoedaanvraag

Als u voor 15.30 uur de aanvraag indient, kunt u het paspoort meestal de volgende werkdag afhalen. Komt u na 15.30 uur, dan is uw paspoort in principe na twee werkdagen klaar. Voor de spoedprocedure betaalt u extra. Moet u vandaag op reis en heeft u geen reisdocument? Op de website van de Koninklijke Marechaussee leest u meer informatie.

Paspoort kwijtgeraakt of gestolen?

U kunt bij verlies of diefstal van een paspoort direct naar de gemeente. Daar vult u een verklaring van verlies of diefstal in. U kunt dan meteen een nieuw paspoort aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig wel aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie. Wanneer een gevonden paspoort of ID-kaart afgegeven wordt op het gemeentehuis is de gemeente wettelijk verplicht de ID-kaart of het paspoort meteen te vernietigen.  

Raakt u het paspoort in het weekend of op een feestdag kwijt en is er geen gemeenteloket open?

Dan gaat u naar de politie, die hier een aantekening van maakt. U moet daarna alsnog naar de gemeente om de vermissing te melden en een nieuw document aan te vragen. Let op: als het gaat om een buitenlands identiteitsbewijs of een verblijfsdocument, dan geldt deze werkwijze niet.

Bent u naast uw identiteitskaart (of paspoort) nog andere voorwerpen kwijt?

Kijk op de website verloren of gevonden of er iets gevonden is. Op deze website kunt u ook melding maken van het verlies.

Reizen met een minderjarig kind naar het buitenland

Reist u alleen met uw minderjarige kind (tot 18 jaar) of reist een andere volwassene met uw minderjarige kind? Dan moet aangetoond kunnen worden dat er toestemming is van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Voorkom lang wachten bij de douane en vul vooraf het toestemmingsformulier in. Het toestemmingsformulier is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Als uw kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie over reizen met kinderen.

Kinderen bijschrijven niet mogelijk

U kunt uw kinderen niet in uw paspoort laten bijschrijven. Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om naar het buitenland te kunnen reizen.

Vingerafdrukken

Vanaf 12 jaar worden vingerafdrukken opgenomen van twee vingers. Als dat door een lichamelijke aandoening onmogelijk is, krijgt u een paspoort zonder vingerafdrukken. Lukt het tijdelijk niet om vingerafdrukken te nemen, dan kunt u kiezen: u wacht tot het wel kan of u krijgt een reisdocument dat maximaal twaalf maanden geldig is.

Zakenpaspoort of tweede paspoort

Als u veel reist voor uw beroep kunt u in plaats van een gewoon paspoort een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden voor visa en stempels. Naast uw gewone of zakenpaspoort kunt u een tweede paspoort aanvragen als u om zakelijke of beroepsmatige redenen regelmatig verschillende landen bezoekt en uw paspoort bijvoorbeeld bij een buitenlands consulaat ligt voor een visumaanvraag. In welke situatie u een tweede paspoort kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn vindt u op de website van Rijksoverheid.

Heeft deze informatie u geholpen?