Mijn Omgeving offline
Op dit moment kunt u niet inloggen in Mijn De Fryske Marren. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, onze excuses voor het ongemak.
Bantega geen voorkeurslocatie voor munitieopslag
Het ministerie van Defensie was mogelijk van plan om in de weilanden bij Lemmer, Bantega, Echten en Oosterzee een munitieopslag voor Snel Inzetbare Capaciteit (SIC) te realiseren, maar op vrijdag 23 mei is bekend geworden dat Bantega niet de voorkeurslocatie is.
Op woensdag 28 mei 2025 is de zienswijzeperiode gestart, waarbij iedereen zes weken lang een reactie kan geven op de plannen. Het college van burgemeester en wethouders zal via de gemeenteraad ook een zienswijze indienen. Eind dit jaar wordt er een definitief besluit genomen over de locatie.
Ook u kunt een zienswijze indienen. Een zienswijze is een officiële reactie die je als burger kunt geven op een voorgenomen besluit van de overheid. Wij hebben een stappenplan met voorbeelden opgesteld zodat u dit zelf makkelijk kan indienen.
Samen met Plaatselijk Belang Bantega en de inwoners van het dorp heeft de gemeente op meerdere manieren in contacten met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie benadrukt dat de komst van een munitieopslag zeer onverstandig zou zijn. Ook de gemeenteraad nam in de raadsvergadering van 27 november 2024 een motie aan, waarin het opdracht gaf om richting het ministerie blijvend zorgen te uiten en om een onderzoek te starten naar de effecten op de leefbaarheid.
De effecten op de leefbaarheid zijn gepubliceerd in het rapport ‘Interaktyf ûndersyk nei Leefberens effekten’. Het rapport geeft aan dat de komst van een SIC-munitieopslag zeer grote negatieve gevolgen heeft op de leefbaarheid in Bantega.
Ontvang het rapport op uw e-mail
Wilt u het rapport zelf lezen dan kunt u deze ontvangen op uw e-mail adres. Vul het onderstaande formulier hiervoor in.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website naar projectpagina defensie over munitieopslag, u verlaat de huidige websitevan het ministerie van Defensie. Hiervoor is een speciale projectpagina ingericht over de plannen van Defensie voor de munitieopslag.
Op donderdag 21 november organiseerde het ministerie van Defensie op uitnodiging van de gemeente een informatiebijeenkomst in zalencentrum ’t Haske in Joure. Tijdens deze bijeenkomst gaf Defensie de behoefte van de programmaonderdelen aan en was er de mogelijkheid om vragen te stellen over het proces en de mogelijke munitieopslag SIC ten zuiden van Lemmer.
Het ministerie van Defensie is eigenaar van dit proces. De Fryske Marren volgt het proces en bekijkt nauwlettend de gevolgen van de verdere uitwerking door Defensie. De gemeente zoekt hiervoor de samenwerking met de gemeente Noordoostpolder, die ook betrokken is bij dit proces. De Fryske Marren heeft geen grondeigendommen in dit gebied.
Gemeente De Fryske Marren heeft begin 2024 een brief met zienswijzen ingediend op de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma voor Defensie’ (NPRD). Daarnaast heeft de gemeente met een kritisch oog gekeken en gereageerd op de tussentijdse stukken die voorgelegd zijn door Defensie.
We hebben zorg en aandacht voor de geluiden van onze inwoners. We wijzen in onze contacten met het ministerie continu op het juist en transparant informeren van onze inwoners en op de aandacht voor de stapeling van ruimtelijke opgaven in onze gemeente, zoals drinkwaterwinningsgebied, het veenweideprogramma, de 380kv-hoogspanningsverbinding, de Lelylijn en de gaswinning. We zullen de uitkomsten met een kritisch oog bekijken.
De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft in de raadsvergadering van woensdag 27 november 2024 unaniem een motie aangenomen over de mogelijke komst van een munitiedepot.
Bekijk hier de motie en de behandeling van de motie tijdens de raadsvergadering (agendapunt 12.D.1):