Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Rijbewijs aanvragen: wat neemt u mee?

 • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
 • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
 • één pasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder dan 6 maanden is (de fotograaf kent de eisen);
 • als het nodig is: een medische verklaring van geschiktheid;
 • voor vreemdelingen: een geldige verblijfstitel.
   

Kosten rijbewijs

Het rijbewijs moet bij aanvraag contant of per pin worden betaald.

ProductKosten
Rijbewijs€ 40,65
Toeslag spoedaanvraag€ 34,10
Gezondheidsverklaring (eigen verklaring)€ 40,30

Rijbewijs afhalen

Na een week kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Geeft u uw mobiele telefoonnummer of e-mailadres door bij de aanvraag, dan ontvangt u een sms of e-mail als het rijbewijs klaar ligt.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt;
 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Als u bent goedgekeurd ontvangt u een medische verklaring van geschiktheid. Met deze verklaring kunt u uw rijbewijs aanvragen. Meer informatie over de gezondheidsverklaring leest u op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Dit geldt niet voor een militair of buitenlands rijbewijs. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal is het  mogelijk om, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding wordt online gedaan via www.rdw.nl en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt het RDW u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig.

Met deze dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden. Meer informatie vindt u in het artikel Rijbewijs kwijt of gestolen.

Ook kunt u de verklaring van vermissing op het gemeentehuis of bij een van onze servicepunten doorgeven. U kunt dan meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling.

Als er sprake is van een strafbaar feit (zoals diefstal, overval of zakkenrollerij) is het verstandig hiervan aangifte te doen bij de politie.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je soms al eerder je rijbewijs halen. Meer informatie vind je bij 2toDrive. Om een rijbewijs aan te vragen moet je in het bezit zijn van een begeleiderspas. Dit regel je ook via 2toDrive.

Identificeren met een rijbewijs

Uw (Europees) rijbewijs is binnen Nederland een geldig identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan. U kunt uw rijbewijs niet gebruiken als identiteitsbewijs bij:

 • de Belastingdienst;
 • een uitkeringsaanvraag;
 • indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
 • binnenlands vreemdelingentoezicht;
 • inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling.

Meer informatie over het gebruik van uw rijbewijs als identificatiebewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Kijk op de website van het CBR.