Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Rijbewijs aanvragen: wat neemt u mee?

 • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
 • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
 • één pasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder dan 6 maanden is (de fotograaf kent de eisen);
 • als het nodig is: een medische verklaring van geschiktheid;
 • voor vreemdelingen: een geldige verblijfstitel.
   

Kosten rijbewijs

Het rijbewijs moet bij aanvraag contant of per pin worden betaald.

2022
Rijbewijs€ 41,50 
Toeslag spoedaanvraag€ 34,10 
Gezondheidsverklaring (eigen verklaring)€ 42,50 

Rijbewijs afhalen

Na een week kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Geeft u uw mobiele telefoonnummer of e-mailadres door bij de aanvraag, dan ontvangt u een sms of e-mail als het rijbewijs klaar ligt.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt;
 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Als u bent goedgekeurd ontvangt u een medische verklaring van geschiktheid. Met deze verklaring kunt u uw rijbewijs aanvragen. Meer informatie over de gezondheidsverklaring leest u op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Dit geldt niet voor een militair of buitenlands rijbewijs. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Kwijt of gestolen

U kunt bij verlies of diefstal van een rijbewijs direct naar de gemeente. Daar vult u een verklaring van verlies of diefstal in. U kunt dan meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig wel aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Raakt u het rijbewijs in het weekend of op een feestdag kwijt en is er geen gemeenteloket open? Dan kunt u naar de politie, die hier een mutatie van maakt. U moet daarna alsnog naar de gemeente om de vermissing te melden en een nieuw document aan te vragen. Let op: als het gaat om een buitenlands document, dan geldt deze werkwijze niet.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Op de website van 2toDrive vind je alle informatie over vervroegd je rijbewijs halen. Bijvoorbeeld over het aanvragen van je theoriebewijs, beginnen met rijlessen, het aanmelden van een coach of het aanvragen van een begeleiderspas.

Vraag je als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas via 2toDrive aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Identificeren met een rijbewijs

Uw (Europees) rijbewijs is binnen Nederland een geldig identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan. U kunt uw rijbewijs niet gebruiken als identiteitsbewijs bij:

 • de Belastingdienst;
 • een uitkeringsaanvraag;
 • indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
 • binnenlands vreemdelingentoezicht;
 • inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling.

Meer informatie over het gebruik van uw rijbewijs als identificatiebewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Kijk op de website van het CBR.