Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs aanvragen: wat neemt u mee?

 • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
 • bij verlenging/vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
 • één pasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder dan 6 maanden is (de fotograaf kent de eisen);
 • als het nodig is: een medische verklaring van geschiktheid;
 • voor vreemdelingen: een geldige verblijfstitel.

Informatie van het RDW

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen: In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.

Rijbewijs online verlengen

U kunt uw rijbewijs ook online verlengen of uitbreiden. Uw rijbewijs ligt dan klaar na 3 werkdagen.
Maak hiervoor wel een afspraak.

Voordelen

 • u hoeft maar 1 keer naar het gemeentehuis of een servicepunt in plaats van 2 keer.

Voorwaarden

 • u heeft een Nederlands rijbewijs
 • u vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan
 • u staat ingeschreven bij gemeente De Fryske Marren
 • u heeft de ID-check toegevoegd aan de DigiD app. Een handig stappenplan vindt u op de website van DigiD

Lees hier alle informatie over het ‘Rijbewijs online verlengen’.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Dan kunt u uw rijbewijs niet online verlengen. Verleng uw rijbewijs op het gemeentehuis of een servicepunt. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs online verlengen

 • Laat een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf. U vindt een erkende fotograaf via de RDW-locatiewijzer. De fotograaf verstuurd uw pasfoto en handtekening (voor op uw nieuwe rijbewijs) beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten ontvangt u een e-mail met de bevestiging dat u het rijbewijs online kunt verlengen.
 • Vraag uw rijbewijs aan op de website van de RDW via de knop ‘Rijbewijs verlengen’.
 • Betaal de kosten via iDeal.
 • Haal uw rijbewijs op bij de gemeente en lever uw oude rijbewijs in maak hiervoor een afspraak.

Kosten rijbewijs

Het rijbewijs moet bij aanvraag contant of per pin worden betaald.

Keuze rijbewijs – spoed of eigen verklaringkosten in 2024
Rijbewijs€ 51,10
Toeslag spoedaanvraag (aangevraagd voor 14.00 uur)€ 39,65
Gezondheidsverklaring (eigen verklaring)€ 44,50

Let op! Naast deze kosten betaalt u bij de fotograaf nog extra kosten voor de pasfoto en eventueel het verwerken van de handtekening.

Rijbewijs afhalen

Na zeven werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Maak hiervoor een afspraak.
U haalt het rijbewijs op bij de locatie waar u het heeft aangevraagd. Geeft u uw mobiele telefoonnummer of e-mailadres door bij de aanvraag, dan ontvangt u een sms of e-mail als het rijbewijs klaar ligt.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt;
 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Als u bent goedgekeurd ontvangt u een medische verklaring van geschiktheid. Met deze verklaring kunt u uw rijbewijs aanvragen. Meer informatie over de gezondheidsverklaring leest u op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Hiervoor kunt u alleen terecht op het gemeentehuis in Joure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Hiervoor maakt u wel een afspraak. Dit geldt niet voor een militair of buitenlands rijbewijs. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Kwijt of gestolen

U kunt bij verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs digitaal uw vermissing doorgeven bij de RDW. Ook als u in het buitenland woont of verblijft. Meld het meteen hier. Uw rijbewijs wordt meteen geblokkeerd, zodat niemand er (verder) misbruik van kan maken. Vraag daarna een nieuw rijbewijs aan bij uw gemeente.

Kunt u niet via DigiD de vermissing van uw rijbewijs bij de RDW doorgeven? Dan kunt u ook meteen naar de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Daar vult u een verklaring van verlies of diefstal in. U kunt dan gelijk een nieuw rijbewijs aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag meteen in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval of andere misdrijven is het verstandig aangifte te doen bij de politie.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Op de website van 2toDrive vindt u alle informatie over vervroegd uw rijbewijs halen. Bijvoorbeeld over het aanvragen van uw theoriebewijs, beginnen met rijlessen, het aanmelden van een coach of het aanvragen van een begeleiderspas.

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas via 2toDrive aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Identificeren met een rijbewijs

Uw (Europees) rijbewijs is binnen Nederland een geldig identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan. U kunt uw rijbewijs niet gebruiken als identiteitsbewijs bij:

 • de Belastingdienst;
 • een uitkeringsaanvraag;
 • indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
 • binnenlands vreemdelingentoezicht;
 • inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling.

Meer informatie over het gebruik van uw rijbewijs als identificatiebewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Rijbewijs gebruiken om online in te loggen

Vanaf 1 juli gaat de wet Digitale Overheid in en kunnen rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen. U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Meer informatie hierover leest u op de website van de RDW.

Meer informatie

Kijk op de website van het CBR.