Toespraak wethouder Remboud van Iddekinge

Herdenking 4 mei 2024 Terherne

Leven met oorlog en onrecht maakt ons kwetsbaar. Het heeft een diepe impact op hoe mensen omgaan met elkaar. De haat en tegenstelling, het misgunnen en individualisme sijpelt door in alle lagen van de samenleving, in alle leeftijden. Tegelijkertijd gebeurt dit ook met liefde en compassie. 

Want juist waar mensen kwetsbaar zijn, staan er ook mensen op die verbinding zoeken en vinden in het delen van die kwetsbaarheid. Die de ander steunen en tegen de stroom in kiezen voor vrede en vrijheid, vechten voor vrede en vrijheid. Voor sámen. Want inderdaad, we leven op de dag van vandaag nog altijd met oorlog. Maar we leven ook met elkáár. Laten we daarin troost vinden. En elkaar steunen. Zodat we samen kunnen toewerken naar een verbondenheid die ook in tijden van vrede stand zal houden. 

Het kunnen, mogen leven en genieten van vrijheid zal ons niet ontslaan van het besef, hier en op dit moment, hoe breekbaar vrijheid is. 

De offers die gebracht zijn om, letterlijk in deze mooie omgeving zoals de meesten onder ons weten, die kwetsbare vrijheid terug te krijgen en te bewaken. Bewaken, omdat we volgend jaar niet als vanzelfsprekend kunnen herdenken dat het dan 80 jaar geleden zal zijn dat we in vrijheid kunnen en mogen leven.

De noodlottigen, strijders, actief of veteraan, ALLE gevallenen voor dit “samen in vrijheid” zijn altijd ergens in onze gedachten en we brengen dit tot uiting in ons eerbetoon van vandaag, 4 mei. We mogen ze nooit vergeten.