Janita Tabak kondigt vertrek als wethouder aan

29 februari 2024

Janita Tabak heeft haar vertrek aangekondigd als wethouder van De Fryske Marren. Tabak gaat vanaf mei 2024 een nieuwe uitdaging aan als directeur bestuurder van cultureel centrum De Meerpaal in Dronten.

Janita Tabak vertrekt met een dubbel gevoel bij De Fryske Marren. “Ik ben blij dat ik deze kans krijg maar het betekent ook dat ik afscheid moet nemen van deze mooie gemeente. Ik ben bijna twee jaar, met veel plezier, wethouder geweest in De Fryske Marren. Afscheid nemen doet pijn, maar ik ben dankbaar voor de plezierige samenwerking en de mooie momenten die we samen hebben meegemaakt.”

Burgemeester Veenstra betreurt het vertrek van Tabak. “Janita heeft in de voorbije twee jaar op een bevlogen en kundige manier haar taak als wethouder vervuld. Als college van burgemeester en wethouders vinden we het ontzettend jammer dat een goede collega vertrekt, maar we gunnen haar deze nieuwe uitdaging. Het hart van Janita ligt bij de culturele sector, dus we begrijpen dat ze deze stap maakt.”

Opvolger

De PvdA van gemeente De Fryske Marren gaat op zoek naar een geschikte opvolger.


Beste inwoners, collega’s, betrokkenen,
Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik ga stoppen als wethouder van De Fryske Marren. Ik word namelijk directeur bestuurder van de Meerpaal in Dronten. Het voelt dubbel. Ik ben blij dat ik deze kans krijg maar het betekent ook dat ik afscheid moet nemen van De Fryske Marren en van jullie. Ik ben twee jaar, met veel plezier, wethouder geweest in onze mooie gemeente. Twee jaar waarin veel gebeurd is. We zijn begonnen met het toekomstbestendig maken van het sociaal domein, we hebben met ervaringsdeskundigen gewerkt aan de inclusieagenda, er is geld vrijgemaakt voor de erfgoednota en we zijn bezig met een visie op wonen en zorg. Ook de uitwerking van de plannen voor het Brûsplak zijn bijna klaar. En nu het erop lijkt dat er een ziekenhuis naar onze gemeente komt, hebben we de kans om zo’n grote voorziening optimaal in te zetten voor de gezondheid en vitaliteit van onze inwoners. Dit alles mocht ik samen doen met de andere collegeleden en onze ambtenaren maar vooral ook met inwoners en organisaties. Het ‘samen doen’ en het plezier waarmee dit gepaard ging, heb ik ontzettend gewaardeerd.

Ik heb lang getwijfeld of ik deze stap zou zetten: het werk hier is immers nog lang niet klaar. En het voelt niet goed om nu uit te stappen. Toch ben ik ben tot de conclusie gekomen dat ik deze kans niet kan laten lopen. De afgelopen jaren heb ik veel gesproken over mijn zorgen over polarisatie, de zorg die onder druk staat en dat er steeds meer mensen zijn die moeite hebben om mee te komen in onze ingewikkelde samenleving. Steeds als ik hierover sprak, had ik het over het creëren van een goede ‘sociale basis’, in het Frysk: Mienskip. Daarvoor heb je het verenigingsleven nodig, en cultuur, sport en welzijnswerk. Een organisatie zoals de Meerpaal, die het marktplein is van Dronten en die welzijnswerk verbindt met theater, cultuureducatie en kunstzinnige vorming is alles waar ik in geloof en waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De rol van directeur bestuurder geeft me de kans om daar verder vorm aan te geven, dichter bij de inhoud te staan en eindverantwoordelijkheid te dragen. Afscheid nemen doet pijn, maar ik ben dankbaar voor de plezierige samenwerking en de mooie momenten die we samen hebben meegemaakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat de PvdA De Fryske Marren een geschikte opvolger zal vinden. Het ga jullie goed.

Janita Tabak

Het laatste nieuws