Bestrijding reuzenberenklauw

Zoals de naam al doet vermoeden, is de reuzenberenklauw verbonden aan de (Nederlandse) gewone berenklauw, maar dan veel groter. De plant kan wel vijf meter hoog worden. Ook de klauwvormige bladeren zijn lang, namelijk tot wel drie meter. Deze soort vind je vooral langs waterlopen en (spoor)wegen. Naast het verdringen van onze eigen plantensoorten, kan de reuzenberenklauw gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en huisdieren. De plant scheidt namelijk stoffen af in de vorm van sap. Komt dit in de ogen, dan kan dat tot blindheid leiden. Op de huid kan het sap bij contact met zonlicht rode, jeukende vlekken veroorzaken. Die vlekken veranderen vervolgens in zwellingen en brandblaren. Het duurt zo’n twee weken voordat dit genezen is en als litteken kan een bruinverkleuring optreden. Bovendien blijft de aangetaste huid voor lange tijd gevoelig voor zonlicht.

Hoe bestrijden wij de reuzenberenklauw?

Ook hier geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Ook bij de reuzenberenklauw is het belangrijk om zoveel mogelijk blad te verwijderen, zodat het niet de kans krijgt om te bloeien. Dit kan door het blad te maaien. Gaat het om enkele plantjes, dan is uitsteken tot 15 à 20 centimeter onder het maaiveld ook een geschikte aanpak. Daarnaast zetten we ook schapen in welke deze plant als delicatesse zien.

Wat kunt u zelf doen tegen de reuzenberenklauw?

Het weghalen van de reuzenberenklauw is niet verplicht, maar de bloemen mogen geen zaden vormen om verdere verspreiding te voorkomen. Hieronder leest u wat u kunt doen om de reuzenberenklauw (voor een deel) te verwijderen:

  • Maai de plant, zodat deze niet meer kan bloeien. Er worden dan geen zaden gevormd.
  • Haal een stuk van de wortel weg (ongeveer 15 tot 20 centimeter diep). Doe dit nog een keer bij vorming van een nieuwe plant.
  • Giet een paar keer per jaar kokend water op de plant of in de holle stengel.
  • Zorg ervoor dat u beschermende kleding draagt wanneer u met de plant aan de slag gaat.

Wat moet u doen na contact met het sap van de reuzenberenklauw?

  • Was de huid direct met water en zeep of bedek de huid als wassen niet mogelijk is.
  • Bedek de huid na het afspoelen, zodat er geen zonlicht op komt. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven. Ga naar de huisarts als u rode uitslag krijgt.
  • Heeft u sap in uw ogen gekregen? Spoel de ogen direct uit met veel water en neem contact op met uw huisarts.
  • Heeft u sap in uw mond gekregen? Dit is erg gevaarlijk. Ga onmiddellijk naar de spoedeisende hulp.