Asbest

Asbest en materiaal dat op asbest lijkt, levert u in op het milieuterrein. Inleveren kan alleen met een bevestiging van de asbestmelding (geprint of digitaal). Op deze pagina regelt u zelf uw asbestmelding.

Minder dan 35 vierkante meter asbesthoudend materiaal

Als particulier mag u zelf tot 35 vierkante meter (m2) asbesthoudend materiaal verwijderen en afvoeren.
U doet een asbestmelding en neemt de bevestiging van de asbestmelding mee naar het milieuterrein in Joure of Lemmer. U kunt de bevestiging geprint maar ook digitaal laten zien.

Inleveren van ‘klein’ asbest kan zonder melding

Kleine asbest voorwerpen, zoals bijvoorbeeld bloembakken, kunnen zonder melding worden ingeleverd bij de milieustraat. Het asbesthoudende materiaal moet wel passen in een vuilniszak. Voor golfplaten geldt dit niet. Hiervoor moet u altijd een melding doen.

Meer dan 35 vierkante meter asbesthoudend materiaal

Meer dan 35 vierkante meter asbesthoudend materiaal mag u zelf niet verwijderen. Daarvoor moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. U heeft meestal geen omgevingsvergunning nodig, wel moet u een sloopmelding doen via het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO)

Inleveren asbesthoudend materiaal

Waar kunt u asbesthoudend materiaal brengen?

U kunt asbesthoudend materiaal brengen op het milieuterrein in Joure en in Lemmer. Bekijk onze openingstijden. Inleveren doet u met een bevestiging van de asbestmelding. Deze moet u laten zien bij het milieuterrein. U kunt de bevestiging geprint maar ook digitaal laten zien.

Hoe levert u asbest in?

Het materiaal mag niet beschadigd zijn en er mogen geen asbestvezels vrijkomen.

  • Het afval is dubbel verpakt in stevig plastic zoals landbouwplastic.
  • U pakt het asbestmateriaal thuis in, dit mag niet op het milieuterrein.
  • Verpak het in een handzame verpakking. De medewerkers van het milieuterrein mogen namelijk niet helpen met het in de container plaatsen van het verpakte asbestmateriaal.
  • Materiaal dat op asbest lijkt.

Bij de milieustraten kunt u verpakkingszakken kopen. Klein (voor 1m3) voor € 1 of grote zakken € 14,95)

Hiervoor gelden dezelfde regels als voor asbest omdat bijvoorbeeld Eternit platen (NT platen) in het verwerkingsproces niet meer van asbest te onderscheiden zijn. Volg bij twijfel altijd de regels voor asbest.