Milieuterreinen

We hebben milieuterreinen in Harich, Joure en Lemmer. Op deze terreinen kunt u als inwoner het afval brengen dat niet in de container hoort. Sorteer (en/of breng) uw afval per afvalsoort. Ondernemers kunnen hun afval niet brengen op het milieuterrein.

Openingstijden milieuterreinen

Kijk voor de locaties en actuele openingstijden van de milieuterreinen op de pagina openingstijden.

Op alle milieuterreinen kunt u terecht voor de meest voorkomende afvalsoorten, waaronder: grof- en groen afval, papier, textiel, elektrische apparaten, metaal, hout, puin, banden en schone grond. Voor KCA, matrassen, tapijt/vloerbedekking, asbest, gasflessen en bouw- en sloopafval (gips, glaswol etc.) kunt u in Lemmer en Joure terecht. Hiervoor kunt u niet in Harich terecht.

Voor deze afvalsoorten hoeft u niet te betalen:

 • Grof huishoudelijk afval
 • Groen afval
 • Gras
 • Schone grond
 • Bladeren
 • Grof groen
 • Kerstbomen
 • Oud papier
 • Glas
 • Elektrische apparaten
 • Metaal
 • Klein Chemisch Afval (KCA)
 • Textiel

Lees meer over het inleveren van asbest

Voor bouw- en sloopafval moet u betalen. De tarieven zijn gebaseerd op het formaat van het voertuig waarmee u komt. U kunt alleen met pin betalen.

Voertuig2023
Auto/fiets€ 5
Auto + aanhanger€ 15
Bestelbus€ 15
Bestelbus + aanhanger€ 30

Op onze milieuterreinen zijn alleen auto’s, fietsen of bestelbussen met een eventuele aanhanger toegestaan. Sorteer (of breng) uw afval per afvalsoort om onnodig hoge kosten aan de poort te voorkomen. Is uw voertuig extreem gevuld? Dan betaalt u het dubbele tarief.

asbest?

Asbest en materiaal dat op asbest lijkt, levert u in op het milieuterrein. Inleveren kan alleen met een bevestiging van de asbestmelding (geprint of digitaal). Lees meer over het inleveren van asbest en de asbestmelding.

autobanden?

Autobanden zonder velg kunt u op onze milieuterreinen inleveren. De velg kunt u apart van de autoband inleveren. Banden met velg en grotere banden kunt u niet kwijt op onze milieuterreinen.

bedrijfsafval?

Bedrijfsafval wordt niet geaccepteerd op de milieuterreinen. Bedrijven kunnen hun afval kwijt via inzamelaars voor bedrijfsafval.

brandstof?

Oud brandstof kunt u in een jerrycan van maximaal 20 liter inleveren op onze milieuterreinen.

frituurvet?

Frituurvet kunt u inleveren op onze milieuterreinen in Lemmer of Joure. Dit kan niet in Harich. Daarnaast hebben steeds meer supermarkten speciale containers waar u uw frituurvet in kwijt kunt.

grof vuil?

Grofvuil brengt u naar onze milieuterreinen. Er is geen ophaalservice voor grof restafval.

kerstbomen?

U kunt de kerstboom naar onze milieuterreinen brengen of in kleine stukjes in uw GFT-container doen.

matrassen?

Matrassen kunt u inleveren op de milieuterreinen in Joure en Lemmer. Dit kan niet in Harich.

zonnepanelen?

Zonnepanelen, net als andere elektrische apparaten, kunt u inleveren op onze milieuterreinen.

medicijnen?

Medicijnen kunt u inleveren bij uw apotheek of op onze milieuterreinen.

Hergebruik van goederen en spullen zijn essentieel in een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Onze drie milieuterreinen zijn een inleverpunt voor recycling, maar ook voor hergebruik. Daarom staan er kringloopcontainers op alle milieuterreinen in Joure, Lemmer en Harich. Inwoners kunnen hier hun spullen voor hergebruik inleveren.  

Alleen bruikbare spullen

Inwoners kunnen spullen voor hergebruik inleveren op de milieuterreinen. Uiteraard zijn dit spullen die nog goed zijn. Bijvoorbeeld: meubels, kleding, speelgoed, servies of elektrische apparaten. Oude spullen krijgen op die manier een tweede leven. Dat is ook beter voor het milieu, want zo ontstaat er minder afval.

Groenafval laten wegbrengen door hovenier

U kunt een hovenier vragen om uw groenafval naar een milieuterrein te brengen. Dit geeft u vooraf aan ons door via onderstaand digitale formulier. Hierdoor weten wij dat de hovenier namens u het groenafval brengt.

Voorwaarden vooraf aanmelden

 • per bezoek mag de hovenier maximaal 2 m2 groenafval inleveren;
 • het groenafval is gescheiden op gras, grond, bladafval en takken;
 • van de aanmelding ontvangt u per mail een bevestiging. Deze geeft u door aan de hovenier die uw groenafval wegbrengt. De hovenier laat deze bevestiging bij het milieuterrein zien. Dat kan geprint of digitaal.

Let op: zonder een bevestiging wordt de hovenier niet op het milieuterrein toegelaten. Hierdoor kan de hovenier uw groenafval niet op het milieuterrein brengen.

Uw afval scheiden op onze milieuterreinen

Op onze milieuterreinen kunt u het afval brengen en scheiden. Hier treft u een platform aan met veel verschillende containers. Daarin kunt u zelf uw afval gescheiden deponeren. Hulp nodig? Vraag onze medewerkers gerust om advies.

Let op: U kunt in Harich terecht voor de meest voorkomende afvalsoorten, waaronder: grof- en groen afval, papier, textiel, elektrische apparaten, metaal, hout, puin, banden en schone grond. Voor KCA, asbest, gasflessen en bouw- en sloopafval (gips, glaswol etc.) kunt u in Lemmer en Joure terecht. Lees meer over het inleveren van asbest.