Brandveiligheid

Gebouwen moeten voldoen aan brandveiligheidseisen. Dat geldt ook voor andere plekken waar veel mensen zijn zoals feesttenten, jachthavens en festivalterreinen.

Brandveiligheid bij evenementen en activiteiten

Bij zowel vergunningsvrije als vergunningsplichtige evenementen (tijdelijke inrichtingen) kunnen voorwaarden brandveilig gebruik van toepassing zijn. Ook bij andere activiteiten waarbij een tent voor meer dan 50 personen wordt gebruikt gelden deze voorschriften. Deze voorschriften brandveiligheid kunt u downloaden onderaan deze tekst. Als u aan deze voorschriften voldoet kunt u er van uit gaan dat u voldoet aan het brandveilig gebruiken van een tijdelijke inrichting.

Omgevingsvergunning, gebruiksvergunning of gebruiksmelding nodig?

Soms is het voldoen aan brandveiligheidseisen alleen niet voldoende. Doe daarom de vergunningencheck op het online omgevingsloket. U weet dan meteen of u een omgevingsvergunning, gebruiksvergunning of gebruiksmelding nodig heeft.

Omgevingsvergunning

Een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik heeft u nodig voor een gebouw dat gebruikt wordt voor:

  • nachtverblijf voor meer dan tien personen, zoals een hotel of pension
  • dagverblijf voor meer dan tien personen jonger dan twaalf jaar zoals basisscholen of kinderdagverblijven
  • dagverblijf voor meer dan tien lichamelijk of verstandelijk gehandicapten zoals scholen en zorginstellingen

Gebruiksmelding

Een gebruiksmelding vraagt u aan voor een gebouw waarin meer dan vijftig mensen kunnen verblijven. Denk aan kantoren, restaurants, sportaccommodaties en winkels.

Gebruiksvergunning

Een gebruiksvergunning heeft u nodig als u evenement wilt organiseren of voor bijvoorbeeld het plaatsen van een feesttent.

Aanvragen

  • Omgevingsvergunning en gebruiksmelding: via het online omgevingsloket.
  • Gebruiksvergunning kunt u tegelijk met een evenementenvergunning aanvragen. Apart kan ook. Daarvoor gebruikt u het aanvraagformulier gebruiksvergunning dat u binnenkort op deze pagina vindt.

Meer weten?

Neem contact op met de gemeente: 14 05 14.

Te downloaden: