Iedereen loopt wel eens tegen een situatie of probleem aan waar u alleen lastig uitkomt. Dat kan gaan over geldzaken, opvoeding, zorg-aanvragen, wonen of werk en inkomen. Het liefst wilt u zelf aan de slag, maar u hoeft het niet alleen te doen.

Het kan prettig zijn dat er iemand met u meedenkt. En u helpt de draad weer op te pakken. Hiervoor kunt u een familielid of kennis vragen. Maar als dit niet kan, dan is het ook mogelijk de hulp van een onafhankelijk cliëntondersteuner in te schakelen.

Wat is een onafhankelijk cliëntondersteuner?

Een onafhankelijk cliëntondersteuner:

 • biedt u een luisterend oor
 • helpt u vragen helder te krijgen
 • denkt mee over passende oplossingen en beschikbare hulp
 • gaat mee naar een gesprek met een instantie

Deze taken worden geboden door vrijwilligers en professionals. U bepaalt zelf of u gebruik maakt van een vrijwillige en/of een professionele ondersteuner.

Vrijwillige cliëntondersteuners

 • zijn aangesloten bij een vrijwilligersorganisatie
 • hebben training cliëntondersteuning gekregen om u goed te kunnen helpen
 • kunnen soms met u meedenken vanuit hun eigen ervaringen

Professionele cliëntondersteuners

 • zijn zelfstandig cliëntondersteuner van beroep, of aangesloten bij een organisatie
 • hebben een diploma voor een sociaal maatschappelijke opleiding
 • zijn bij- en nageschoold in het brede vakgebied van cliëntondersteuning

Welke organisaties bieden onafhankelijke cliëntondersteuning?

Gemeente De Fryske Marren werkt samen met vijf organisaties. Deze organisaties staan los van de gemeente en werken onafhankelijk. U kiest zelf of en van welke organisatie u cliëntondersteuning wilt.

Cliënt­ondersteuning via de Wlz

U heeft een Wlz-indicatie nodig om cliënt­ondersteuning vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) te krijgen. Deze krijgt u alleen als u vanwege een ziekte, aandoening, stoornis of beperking blijvend 24 uur per dag zorg dichtbij nodig heeft.

Op de website Regelhulp van De Rijksoverheid vindt u informatie over (het aanvragen van) cliëntondersteuning via de Wlz.

In welke situaties kan een onafhankelijke cliëntondersteuner u helpen?

U weet niet waar u met uw vraag terecht kunt

Zoekt u naar heldere antwoorden voor de vragen waar u mee rondloopt? Heeft u geen idee waar u terecht kunt voor de beste oplossing? Het helpt als er iemand met u meedenkt, als u het zelf even niet meer weet. Iemand die u een steuntje in de rug biedt en u verder helpt. Heeft u niemand in uw omgeving die hierin kan voorzien?

 • een onafhankelijke cliëntondersteuner denkt graag met u mee en helpt u weer vooruit

U bent het overzicht kwijt

Speelt er van alles en weet u even niet meer waar u moet beginnen om het aan te pakken of op te lossen? Bijvoorbeeld brieven van de belastingdienst en andere officiële organisaties, rekeningen en aanmaningen, afspraken voor zorg, scholing of sollicitaties… Wordt het u teveel of is het moeilijk te begrijpen? 

 • een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt u om het overzicht weer terug te krijgen

U ziet op tegen een gesprek met een organisatie

Belangrijke gesprekken, waar best veel van afhangt. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een financiële tegemoetkoming, of toekenning van zorg voor uzelf of uw kind. Hoe houdt u alles op een rijtje? Samen met een OCO kunt u zo’n gesprek goed voorbereiden.

 • een onafhankelijke cliëntondersteuner kan ook met u meegaan of online aanwezig zijn bij het gesprek

Als u het lastig vindt om alles zelf regelen nu u 18 bent

U bent net 18 jaar geworden, groot feest! Maar nu moet u ineens veel (meer) dingen zelf regelen. Hoe zit het met uw verzekeringen, inkomsten, woonruimte? Wat betekent het nog meer? Bijvoorbeeld voor uw school of opleiding? Het is best lastig om overzicht te krijgen en te houden.

 • een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt u in kaart te brengen wat u allemaal moet regelen

U wilt (weer) meedoen in de samenleving?

Vind u het lastig om eropuit te gaan en mensen op te zoeken? Of een hobby (opnieuw) op te pakken? Misschien heeft u geen idee wat u leuk vindt of wat u in de buurt kunt doen. Dan is het prettig als iemand met u meedenkt over wat u wilt, welke mogelijkheden er zijn en hoe u dat kan aanpakken.

een onafhankelijke cliëntondersteuner geeft u het steuntje in de rug om stappen te zetten

Als de zorg voor een ander u te veel wordt

Zorgen voor een ander kan op sommige momenten (te) zwaar zijn. Dan kunt u een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen. Die zoekt samen met u naar oplossingen die u ontlasten, de ander ook ten goede komen en die passend zijn voor jullie situatie.

een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt de mogelijkheden in kaart te brengen

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij problemen thuis?

Komt u er thuis even niet meer uit? Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld, of met u partner? Een OCO biedt een luisterend oor. Samen met de onafhankelijke cliëntondersteuner bedenkt u oplossingen waar het hele gezin baat bij heeft.

een onafhankelijke cliëntondersteuner luistert graag naar u

Leven met fysieke of mentale beperkingen

Heeft u autisme, een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, een lichamelijke beperking, (beginnende) dementie of is er een andere aanleiding die beperkingen geeft in het leiden van een ‘normaal’ leven? Dan kunnen u en uw familie en omgeving vol vragen zitten.

een onafhankelijke cliëntondersteuner denkt graag met u mee