Tweede Kamerverkiezing 2023: Ondersteuningsverklaring afleggen

Politieke partijen die voor het eerst deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezing hebben ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig. Van 25 september tot en met 9 oktober 2023 kunt u zo’n verklaring afleggen voor politieke partijen die willen deelnemen.

Wanneer is een ondersteuningsverklaring nodig?

Een ondersteuningsverklaring is nodig om als politieke partij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezing. Politieke partijen hebben 30 ondersteuningsverklaringen nodig als ze voor het eerst meedoen aan verkiezingen. Lees meer informatie over de ondersteuningsverklaringen voor de Tweede Kamerverkiezing op de website van de Kiesraad. De Kiesraad is voor deze Tweede Kamerverkiezing het centraal stembureau.

Hoe leg ik de verklaring af?

Een ondersteuningsverklaring inleveren werkt zo:

  • Van de partij waarvoor u de verklaring wilt invullen krijgt u het formulier ‘Ondersteuningsverklaring’ (model H4). Daar zit de kandidatenlijst van de partij bij.
  • U vult de ondersteuningsverklaring in. Let op: zet uw handtekening nog niet. Dat doet u pas aan de balie in het gemeentehuis of bij het servicepunt.
  • Bij voorkeur maakt u een afspraak om uw ondersteuningsverklaring in te leveren. Bel hiervoor naar 14 05 14. Voor deze verkiezingen kan dat van 25 september tot en met 9 oktober 2023. U kunt de afspraak dan maken voor het gemeentehuis In Joure of voor het servicepunt in Balk of Lemmer. U kunt ook zonder afspraak langskomen, meldt u dan bij de snelbalie.
  • Neem de ingevulde ondersteuningsverklaring mee naar uw afspraak, met daarop de volledige kandidatenlijst. Neem ook uw identiteitsbewijs mee.
  • Aan de balie zet u uw handtekening.

Vragen?

Voor meer informatie neemt u contact op met:
Bureau verkiezingen
Herema State 1
8501 AA Joure