Bijzondere bijstand

Wanneer komt u in aanmerking voor bijzondere bijstand?

Staat u onverwacht voor kosten en heeft u daarvoor geen geld opzij kunnen zetten? De kosten kunt u zelf niet betalen en deze krijgt u nergens anders (volledig) vergoed. Dan kunt u misschien bijzondere bijstand van de gemeente krijgen. Denkt u bijvoorbeeld aan de eigen bijdrage voor advocaatkosten en reiskosten voor uw minderjarige schoolgaande kinderen. Ook mensen zonder uitkering, maar met een minimaal besteedbaar inkomen kunnen bijzondere bijstand aanvragen.

Let op: u kunt in principe geen bijzondere bijstand aanvragen voor normaal te maken kosten zoals boodschappen, eigen bijdrage ziektekosten en kosten voor duurzame gebruiksartikelen, zoals een fiets, matras of een computer.

Eigen bijdrage

Als uw inkomen hoger is dan de voor u geldende bijstandsnorm dan moet u meestal een deel van de kosten zelf betalen. Hoeveel dit is, hangt af van de hoogte van uw inkomen en van uw gezinssamenstelling.

Bijzondere bijstand aanvragen

U vraagt bijzondere bijstand aan bij de gemeente via het aanvraagformulier bijzondere bijstand. Het is belangrijk dat u dit doet binnen twee maanden nadat de kosten zijn gemaakt. U kunt uw ingevulde aanvraagformulier bijzondere bijstand met bewijsstukken inleveren bij de balie in het gemeentehuis in Joure of bij de servicepunten in Balk en Lemmer.

Schriftelijk aanvragen

Vul het aanvraagformulier bijzondere bijstand in. U stuurt dit formulier met bewijsstukken per mail naar zorg@defryskemarren.nl of per post naar:

Gemeente De Fryske Marren
t.a.v. cluster zorg
Postbus 101
8500 AC Joure

Heeft u nog vragen?

Wilt u zeker weten of u recht heeft op bijzondere bijstand? Neem dan contact op via telefoonnummer 14 05 14 of stel uw vraag in ons contactformulier.

Hulp nodig bij het invullen van dit formulier?

Sociaal Werk De Kear staat voor u klaar. Bel 0513 – 334 270 of mail naar regelhulp@sociaalwerkdekear.nl.