Vertrekpunt en aanpak

Vertrekpunt

In de wereld van het openbaar bestuur en de positie van de gemeenten is in de afgelopen jaren veel veranderd. Woorden als decentralisatie, kerntaken en gemeentefonds roepen een woud van complexiteiten op waarmee gemeenten te maken hebben.

Deze visie heeft als doel een kader te bieden waarmee zicht wordt gecreëerd op dat waartoe onze gemeente uiteindelijk bestaat: een veilige en stimulerende leefomgeving bieden voor inwoners en de organisaties en plekken waar deze inwoners samenkomen, zoals bedrijven, maatschappelijke organisaties, publieke ruimte en verenigingsleven.

Onze gemeente functioneert niet in een vacuüm, maar is deel van een samenleving waarin diverse partijen binnen en buiten de gemeente van invloed zijn op het gemeentelijk beleid en het debat daarover. Wij kiezen er in deze visie voor om aan te sluiten op een aantal relevante maatschappelijke
(inter)nationale ontwikkelingen die een handvat bieden om in de complexe opgave van de gemeente orde te scheppen en een verbinding te leggen met dat wat elders plaatsvindt.

Aanpak

Dit document presenteert de visie voor De Fryske Marren. Een werkgroep met vertegenwoordigers uit verschillende teams binnen de gemeente hebben in samenwerking met Nij Sicht / Common Ground Common Sense deze visie opgesteld. Een stuurgroep bestaande uit de burgemeester en directieleden heeft deze visie van commentaar voorzien, waarna deze is besproken met het college van B&W. De raad is over de hoofdlijnen en de aanpak geïnformeerd.

Vervolgens is in een aantal werksessies de inhoud van deze visie aangescherpt door ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners. In twee interne bijeenkomsten, één met de teammanagers en één met een doorsnede van medewerkers, is input geleverd. Aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad is een concepttekst voorgelegd waarin de visie op hoofdlijnen is uitgewerkt. College en raad hebben hierop gereageerd. Deze reacties zijn verwerkt.

De finale tekst is voorgelegd aan werkgroep en stuurgroep. Nu ligt dit finale document voor aan college en raad ter besluitvorming. Bij een positief besluit is dit document de visie voor de gemeente De Fryske Marren voor het decennium dat voor ons ligt.

De verslagen van gesprekken met diverse groepen, de gehanteerde methodieken en voorbeelden van de toepassing van de geschetste aanpak zijn integraal opgenomen in bijlagen 1a en 1b.

Toekomstvisie