Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Financiële balans en duurzame plannen in kadernota

  (18-07-2019)
  Voorkant kadernota

  Woensdagavond 3 juli heeft de raad de jaarrekening 2018 en kadernota 2019 vastgesteld. Er is financiële balans en de raad geeft ruimte aan investeringen in onder meer duurzaamheid, digitalisering, herinrichting, (onderwijs)huisvesting en zorg. Het saldo 2018 van € 1.394.000 komt bij de algemene reserve. Het overzicht van amendementen en moties vindt u terug bij de vergadering van 3 juli en onderaan dit bericht. In dit bericht lichten we een aantal plannen uit de kadernota verder toe.

 • Blauwalg geconstateerd op diverse zwemlocaties

  (10-07-2019)
  Afbeelding Strand Lemmer

  De provincie zorgt voor borden op de officiële zwemlocaties en controleert regelmatig. Blijf steeds goed opletten waar u zwemt, kijk eerst op www.zwemwater.nl of kies voor een zwembad.

 • Koninklijke onderscheiding voor de heer Klaas Rienstra

  (07-07-2019)

  Op zaterdag 6 juli ontving de heer Klaas Rienstra, geboren op 11 april 1952, uit Nijemirdum een Koninklijke onderscheiding. De heer Rienstra werd daarmee Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Veenstra speldde hem het bijbehorende versiersel op tijdens het afscheidsfeest voor zijn pensioen bij het dorpshuis in Nijemirdum.

 • Waterplantenonderhoud vijvers en watergangen

  (03-07-2019)
  Watergangen onderhoud

  In onze gemeente hebben we steeds meer te maken met waterplanten die harder groeien dan we graag willen. Hierover komen regelmatig vragen of klachten binnen. Wat doen wij aan het onderhoud van de wateren binnen onze gemeente?

 • Vraag nu de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan

  (01-07-2019)

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan te vragen. Deze jaarlijkse subsidie wordt verstrekt voor een kalenderjaar, voor activiteiten die een heel jaar plaatsvinden.

 • Zin om te zwemmen? Kies voor veilig buitenwater of een zwembad!

  (28-06-2019)
  Zin o0m te zwemmen

  In Nederland vinden we het erg fijn om (in de zomer) te zwemmen in natuurwater. Ook in Lemmer en Balk wordt er op veel plaatsen gezwommen. Het is belangrijk dat dit op veilige plekken gebeurt en dat het water van goede kwaliteit is. Zwem daarom alleen op officiële zwemlocaties voor de eigen veiligheid. In en rond de haven en in de buurt van de sluis is een gevaarlijke plek om te zwemmen door het drukke vaarverkeer. Het is hier dan ook verboden om te zwemmen. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen.

 • Straatweg Zuid in Lemmer wordt aangepakt

  (27-06-2019)
  Afbeelding straatweg zuid

  Vanaf de provinciale weg N359 is de Straatweg de belangrijkste toegangsweg naar het centrum van Lemmer. Het is dus belangrijk dat de weg veilig is en een fraai aanblik geeft voor bewoners en bezoekers. Daarom gaan we deze weg herinrichten. Het streven is de herinrichting in het eerste deel van 2020 uit te voeren.

 • Overgang welzijnswerk naar De Kear (Stand van zaken)

  (25-06-2019)
  Logo De Kear

  Na een Europese aanbestedingsprocedure van anderhalf jaar gaat de Tintengroep het welzijnswerk in gemeente De Fryske Marren per 1 september 2019 uitvoeren. Zij heeft hiervoor stichting Sociaal Werk De Kear opgericht. Op dit moment werken zij hard aan de overdracht. Dit gaat in goede samenwerking tussen Miks en De Kear. Uitgangspunt is dat er geen enkele inwoner tussen wal en schip valt in deze overdrachtsperiode.

 • Beregenen grasmatten op begraafplaatsen

  (24-06-2019)
  Grasmat begraafplaats

  Door de droogte hebben veel grasmatten / grasstroken op de begraafplaatsen binnen de gemeente droogteschade opgelopen. Het is de bedoeling dat we de aangetaste plekken aanpakken door consequent te beregenen zolang de droogte aanhoudt. In het voorjaar zijn we al begonnen met het opnieuw inzaaien met snelgroeiende grassoorten. Het beregenen (tussen 10.00 – 16.00 uur) gebeurt onder andere op de begraafplaatsen in Harich, Lemmer (nieuw), Sint Nicolaasga, Westermeer, Scharsterbrug en Langweer.

 • Pas op: de eikenprocessierups is weer actief!

  (19-06-2019)
  eikenprocessierupsen

  Op verschillende plekken zijn vanaf mei weer nesten gevonden van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen veroorzaken overlast bij mensen doordat de huid van de rups na het vervellen wegwaait en irritatie kan opleveren. De huid van deze rups zit namelijk vol met brandharen. We voeren regelmatig inspecties uit. Ziet u een boom met een rood-wit lint? Dat geeft aan dat er nesten van de eikenprocessierups zijn aangetroffen. Het lint is een waarschuwing voor u en een signaal voor de opruimdienst. De nesten worden daar namelijk weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf.

Archief