Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Actuele meldingen blauwalg zwemlocaties

  (16-08-2018)
  Afbeelding strand Lemmer

  Op verschillende zwemplaatsen in de gemeente is blauwalg aangetroffen. De actuele informatie leest u in dit bericht. Het is verstandig als u wilt gaan zwemmen om de website van zwemwater.nl goed in de gaten houden.

 • Gemeentegids 2018/2019 in de brievenbus

  (14-08-2018)
  Afbeelding gemeentegids

  Vanaf 14 augustus worden de gemeentegidsen 2018/2019 van De Fryske Marren huis-aan-huis in de gemeente verspreid (ook als u een nee/nee stickers heeft). De gemeentegids, een samenwerking tussen gemeente De Fryske Marren en Akse Media uit Den Helder, is een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over de gemeente.

 • Wetterskip Fryslân heft beregeningsverbod op

  (14-08-2018)

  Wetterskip Fryslân heft het beregeningsverbod in haar beheergebied op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen, heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond. Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders ‘vast’ houden.

 • Gifstoffen bij onze gevleugelde zomergasten

  (14-08-2018)
  Afbeelding vogelbord

  Elke lente en zomer zijn er op diverse plaatsen in De Fryske Marren boeren- en oeverzwaluwen te vinden. Deze vogels komen vanuit Afrika om hier te broeden. Uit onderzoek blijkt dat de dieren pesticiden binnenkrijgen, waardoor hun gezondheid ernstig in gevaar komt. Samen met de Vogelwacht probeert de gemeente het tij te keren.

 • Blauwalg geconstateerd op diverse zwemlocaties

  (13-08-2018)
  Afbeelding Strand Lemmer

  De provincie zorgt voor borden op de officiële zwemlocaties en controleert regelmatig. Blijf steeds goed opletten waar u zwemt, kijk eerst op www.zwemwater.nl of kies voor een zwembad.

 • Wedstrijd,- en trainingsvelden tijdelijk onbespeelbaar

  (08-08-2018)
  Afbeelding sportveld

  Door de aanhoudende hitte en droogte heeft gemeente De Fryske Marren besloten om de wedstrijd,- en trainingsvelden een paar weken later open te stellen voor gebruik. Door de droogte zijn er op de velden momenteel veel bruine vlekken aanwezig en groeit er veel klaver en andere soorten grassen die niet geschikt zijn voor een gesloten mat. Ook is het ingezaaide gras nauwelijks gegroeid waardoor er kale plekken zijn ontstaan. De trainingsvelden zijn daarom vanaf 20 augustus bespeelbaar. De wedstrijdvelden zijn vanaf 1 september weer klaar voor gebruik. Voor de kunstgrasvelden heeft dit geen gevolgen.

 • Rijvaardigheidsdag automobilisten voor 50-plussers uit De Fryske Marren

  (07-08-2018)

  Na het succes van voorgaande jaren willen wij samen met een aantal instanties ook dit jaar een rijvaardigheidsdag voor automobilisten houden voor 50-plussers. Alle 50-plussers uit De Fryske Marren kunnen zich aanmelden!

 • Controle op de zwemwaterkwaliteit

  (31-07-2018)

  De controle op de zwemwaterkwaliteit wordt voor de locaties in de Friese boezem verricht door de FUMO. Als er uit bemonstering (die vindt om de week op elke locatie plaats) blijkt dat er sprake is van gezondheidsrisico’s zorgt de FUMO ervoor dat dit wordt gemeld en dat er op de betreffende locatie waarschuwingsborden worden geplaatst.

 • Sculpturen Gjalt Blaauw in park Herema State Joure

  (30-07-2018)
  Foto van een van de kunstwerken van Gjalt Blaauw in park Herema State in Joure

  Van vrijdag 3 augustus tot zondag 23 september 2018 zijn de indrukwekkende sculpturen van Gjalt Blaauw te zien in park Herema State. Het werk van Gjalt Blaauw kenmerkt zich door heldere vormen en een poëtische speelsheid. De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur.

 • Stook,- en rookverbod in De Fryske Marren: wees extra alert!

  (24-07-2018)
  Illustratie zo voorkom je brand

  Vanwege een extra groot risico op branden is er in gemeente De Fryske Marren een stook,- en rookverbod van kracht. Dit betekent dat het verboden is om in bermen, bos- en natuurgebieden vuur te stoken en te roken. Door de aanhoudende hitte en droogte is er op dit moment in Fryslân een extra groot risico op natuurbrand. Iedereen in Fryslân wordt daarom gevraagd om extra alert te zijn op het voorkomen van natuurbrand en een brand direct te melden. Afgelopen maandagavond (23 juli) hebben we al te maken gehad met een natuurbrandje in het bos in Haskerhorne. Dit verbod geldt in ieder geval tot zaterdag 1 september.

 • Vraag nu de jaarlijkse subsidie voor 2019 aan

  (01-07-2018)

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om de jaarlijkse subsidie voor 2019 aan te vragen. Deze jaarlijkse subsidie wordt verstrekt voor een kalenderjaar, voor activiteiten die een heel jaar plaatsvinden.

 • Frij-Stiper: het vrijwilligersproject van LF2018. Helpt u ook mee?

  (05-06-2018)
  Log Frij-stiper

  Wilt u vrijwilligerswerk doen voor Culturele Hoofdstad? Geef u op en word ook FRIJ-STIPER. Leeuwarden-Fryslân bestaat uit een programma met veel voorstellingen en evenementen. Dit programma wordt een groot succes. Maar…dat lukt alleen wanneer er voldoende vrijwilligers meedoen. Vrijwilligers in alle soorten en maten. En voor veel verschillende werkzaamheden. Van wegwijzer tot techneut en van bewaker tot timmerman.

Archief