Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • De raad vergadert op 31 mei

  (25-05-2017)

  De gemeenteraad vergadert op 31 mei. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis, Herema State 1 in Joure en begint om 20.00 uur.

 • Verspreiding gratis biobakjes bijna klaar

  (24-05-2017)
  Afbeelding biobakje

  Deze week worden ook in Joure de laatste biobakjes rondgebracht. In de regio’s Lemmer, Balk en Sint Nicolaasga was de verspreiding al klaar. We willen het Lemster Mannenkoor hartelijk danken voor hun hulp hierbij! We wensen iedereen veel plezier en succes met het bakje en met het scheiden van gft-afval. Samen halen we alles eruit!

 • Informatiebijeenkomst herinrichting centrum Balk

  (24-05-2017)
  Foto centrum Balk

  We hebben de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd in Balk over de herinrichting van een deel van het centrum van Balk. Het gaat daarbij om de Meerweg, de Dubbelstraat, het Haskeplein en een deel van de Bogermanstraat. Op de Lytse Side zijn we al begonnen met herstraten, omdat de kade daar vervangen wordt.

 • Hoe gaat het met de detailhandel en horeca in De Fryske Marren?

  (24-05-2017)
  Foto centrum Balk

  Samen met de provincie hebben we onderzoek laten doen naar de drie grote kernen in onze gemeente, Balk, Lemmer en Joure. Daarbij is gekeken naar het aanbod van winkels en horeca, het verzorgingsgebied en de beleving van de consument. Het rapport is vandaag verschenen.

 • De eikenprocessierups

  (23-05-2017)
  Foto van eikenboom met eikenprocessierups

  Op verschillende locaties in onze gemeente is de afgelopen jaren de eikenprocessierups gesignaleerd. Eikenprocessierupsen kunnen in mei en juni in met name eikenbomen worden aangetroffen. Na contact met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De verwachting is dat de rups ook dit jaar in de tweede helft van mei op verschillende plaatsen in Fryslân overlast gaat veroorzaken. Reden voor GGD Fryslân om nu al informatie te verstrekken over wat men kan doen om klachten te voorkomen of te bestrijden.

 • Leerlingen CSG Bogerman Balk winnaars niet-rokenwedstrijd

  (23-05-2017)
  Logo smoke free challenge

  De leerlingen van klas 2d van CSG Bogerman in Balk zijn de provinciale winnaars van de niet roken wedstrijd ‘Smokefree Challenge’. Zij stuurden de beste video met 10 belangrijke voordelen van het niet roken in. Wethouder Janny Schouwerwou mocht de prijs, een beker en bioscoopkaartjes voor de hele klas, uitreiken. Smokefree Challenge is een klassikale niet-roken wedstrijd voor de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

 • College geeft voorkeur aan duurzame brug voor Wyldehoarne

  (23-05-2017)
  Foto fietsbrug Wyldehoarne Joure

  Eén van de voorstellen van het college in de kadernota 2017, is het vervangen van de iconische brug tussen de wijken Skipsleat en Wyldehoarne in Joure. Deze fiets- en voetgangersbrug is aan groot onderhoud toe. De brug is gebouwd in 2008 en met haar grote bogen kenmerkend voor de woonwijk. De constructie blijkt echter niet voldoende duurzaam te zijn, waardoor renovatie nodig is. Met de huidige constructie zijn de kosten hiervan in verhouding hoog en blijven ook daarna de onderhoudskosten hoog. Om deze hoge kosten te voorkomen, is onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden voor de toekomst van de brug. Hierbij is vooral gekeken naar duurzaam materiaal en onderhoudsvriendelijkheid. Het voorstel is een nieuwe, onderhoudsvriendelijke brug.

 • College wil investeren in omgeving, zorg en duurzaamheid

  (18-05-2017)
  Afbeelding kadernota

  Gemeente De Fryske Marren sluit het jaar 2016 af met een positief saldo van €154.000. Het college presenteert deze week de jaarrekening 2016 en de kadernota 2017 en stelt hierin een aantal investeringen voor aan de gemeenteraad. Kwaliteit van de omgeving, de zorgtaak en klantgerichtheid staan bij deze keuzes voorop. Zo is er ruimte om te investeren in wegen, groen, samenleving, voorzieningen en duurzaamheid. Wethouder Durk Durksz: “It docht ús goed om wer ynvestearje te kinnen yn ús mienskip en om de ferheging fan de lêsten foar ynwenners lyts te hâlden”.

 • Zwemplek bij Put van Nederhorst blijft open

  (18-05-2017)
  Foto van strand bij Put van Nederhorst

  De zwemplek bij de Put van Nederhorst bij Joure blijft een openbare zwemplek voor iedereen. Het opzeggen van het contract met de huidige exploitant van de snack kiosk verandert daar niets aan. De aanwezige sanitaire voorzieningen en gemeentelijke speeltoestellen blijven bestaan. Of er na afloop van het huidige contract per 1 april 2018 direct een nieuwe uitbater voor een kiosk is, kunnen wij op dit moment nog niet zeggen.

 • Kent u iemand die een onderscheiding verdient?

  (02-05-2017)
  Afbeelding koninklijke onderscheiding

  Elk jaar rond Koningsdag ‘regent’ het lintjes. Nederlanders die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de samenleving worden beloond met een Koninklijke onderscheiding. Het toekennen van een onderscheiding gebeurt niet zomaar, daar gaat een langdurige procedure aan vooraf. Als u iemand voor de lintjesregen van 2018 wilt voordragen, houdt u er dan rekening mee dat u uw voorstel uiterlijk 15 juni 2017 indient.