Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Expositie: Veelzijdige kunst Pim Lenos

  (18-06-2018)
  Illustratie expostie Pim Lenos

  Pim Lenos omschrijft zijn genre als ‘Minimal/optical art’. Zijn arsenaal aan werk laat zich moeilijk onder een noemer vatten en is te karakteriseren als veelzijdig. Zijn vroegere werk is figuratief expressionistisch. Naderhand verandert zijn stijl in abstract expressionistisch tot minimal en optical art. De expositie is van 18 juni t/m 7 oktober 2018 in het gemeentehuis in Joure.

 • De raad vergadert op 27 juni 2018

  (18-06-2018)

  De gemeenteraad vergadert op woensdag 27 juni 2018. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis, Herema State 1 in Joure en begint om 19.30 uur.

 • Start aanleg kunstgrasveld op sportpark De Rien in Lemmer

  (18-06-2018)

  Op maandag 18 juni wordt een start gemaakt met de aanleg van een kunstgrasveld op sportpark De Rien in Lemmer. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van voetbalvereniging CVVO uit Lemmer in vervulling. Jos Boerland, wethouder sport van gemeente De Fryske Marren zal rond 13.30 uur de aftrap verrichten.

 • Inschrijving verloting kavels Lyts Luchtenveld gestart

  (18-06-2018)
  Luchtfoto van Joure, waaronder Midstraat en rechts daarvan locatie Lyts Luchtenveld

  Aan de rand van het centrum van Joure gaan dertien nieuwbouwkavels in de verkoop. De locatie Lyts Luchtenveld ligt op loopafstand van de Midstraat. De kavels worden verkocht via een verloting.

 • Verdachte kinder- en jeugdpsychiater

  (16-06-2018)

  Vrijdag 15 juni zijn wij door het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht van het feit dat een kinder- en jeugdpsychiater van Therapeuticum in Joure, tijdens zijn verblijf in Nepal is aangehouden door de politie op verdenking van misbruik van een 15-jarige. Wij kunnen ons voorstellen dat deze informatie bij cliënten, verwijzers en inwoners vragen en emoties oproept.

 • Werkzaamheden fietspad Nijemirdum-Oudemirdum

  (15-06-2018)
  Werkzaamheden aan fietspad

  Vanaf maandag 18 juni beginnen de grond- en graafwerkzaamheden aan het tegelfietspad tussen Nijemirdum naar Oudemirdum (circa 3 kilometer) waarbij de tegels worden verwijderd. Dit duurt ongeveer een week. Eind november zijn de tegels van het fietspad van Sondel tot aan Nijemirdum eruit gehaald (circa 2 kilometer). Door het slechte weer hebben de werkzaamheden geruime tijd stil gelegen. Inmiddels is het tegelfietspad tussen Sondel en Nijemirdum vervangen voor een betonnen fietspad en kunnen we starten met het laatste gedeelte tussen Nijemirdum en Oudemirdum.

 • Opsporen zieke iepen van start

  (14-06-2018)
  Logo Stichting Iepenwacht Fryslân

  Maandag 18 juni gaat de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) weer van start met de jaarlijkse controle van iepen. Dit om zieke iepen op te sporen binnen de deelnemende gemeenten van Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF).

 • Hoe wilt u straks wonen in De Fryske Marren?

  (13-06-2018)
  Afbeelding huizen

  Mogen we u een paar vragen stellen? Hoe wilt u straks wonen? Waar wilt u straks wonen? Het zijn vragen waarop we graag uw antwoord horen. Daarom vragen we u om een paar minuten de tijd te nemen om onze enquête in te vullen. Alle reacties zijn input voor de Woonvisie De Fryske Marren 2019 - 2023 die dit jaar geschreven wordt en in het najaar bij de gemeenteraad op de agenda staat.

 • Oost west…

  (13-06-2018)
  Afbeelding langer thuis wonen

  Mensen voelen zich thuis in hun eigen woning en willen daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. Dat is gelukkig vaak ook mogelijk met enkele aanpassingen in de woning. Op de nieuwe website 'Thuis best! Zorg ervoor!’ van gemeente De Fryske Marren kunnen inwoners handige tips vinden. Met als doel zo gezond en veilig mogelijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

 • Aanbrengen nieuwe slijtlagen op wegdek

  (11-06-2018)

  Vanaf maandag 11 tot en met woensdag 29 juni brengen we op verschillende wegen in de gemeente een nieuwe slijtlaag aan, om de wegen veilig te houden. Ook een aantal fietspaden krijgt een nieuwe slijtlaag. De afgelopen tijd is geïnspecteerd op welke plekken reparatie nodig is en maandag starten we met het aanbrengen ervan, als het weer het toe laat. De wegen blijven gewoon toegankelijk, maar we vragen inwoners om rekening te houden met enige overlast door werkzaamheden.

 • Nieuw systeem maakt melding doen over openbare ruimte erg gemakkelijk

  (06-06-2018)
  afbeelding Fixi

  Vanaf woensdag 6 juni werken wij met Fixi. Dit betekent dat het voor u eenvoudiger wordt om een melding te maken over de openbare ruimte. Heeft u iets gezien in de openbare ruimte dat kapot is? Bijvoorbeeld een lantaarnpaal, prullenbak, bankje of ligt er een losse stoeptegel?

 • Werken aan minder CO2

  (06-06-2018)
  Afbeelding elektrische auto

  Als eerste gemeente van Noord Nederland gaat De Fryske Marren aan de slag met het halen van niveau 3 op de CO2 prestatieladder. We brengen onze huidige uitstoot in beeld en gaan aan de slag met het terugbrengen daarvan. Daarmee geven we verder invulling aan onze duurzaamheidsambities en willen we het goede voorbeeld geven aan onze inwoners en gemeenten.

 • Frij-Stiper: het vrijwilligersproject van LF2018. Helpt u ook mee?

  (05-06-2018)
  Log Frij-stiper

  Wilt u vrijwilligerswerk doen voor Culturele Hoofdstad? Geef u op en word ook FRIJ-STIPER. Leeuwarden-Fryslân bestaat uit een programma met veel voorstellingen en evenementen. Dit programma wordt een groot succes. Maar…dat lukt alleen wanneer er voldoende vrijwilligers meedoen. Vrijwilligers in alle soorten en maten. En voor veel verschillende werkzaamheden. Van wegwijzer tot techneut en van bewaker tot timmerman.

 • Vaststellen erfgoedverordening 2018

  (05-06-2018)

  De voormalige gemeenten Lemsterland, Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân en Boarnsterhim (Terherne) gingen allemaal anders om met gemeentelijke monumenten. Daarom gaan we nieuwe afspraken maken die gelden voor de gehele gemeente. Die afspraken gaan wij samen met eigenaren van een pand of object met monumentale waarde opstellen en vormen het nieuwe gemeentelijk monumentenbeleid.

 • Het risico van de eikenprocessierups en: wat kunt u doen?

  (05-06-2018)
  afbeelding eikenprocessierups

  De eikenprocessierups is weer actief. Op verschillende plekken zijn vanaf mei weer nesten gevonden. Eikenprocessierupsen veroorzaken overlast bij mensen doordat hun huid - na het vervellen - wegwaait en irritatie kan opleveren. De huid van deze rups zit namelijk vol met brandharen. De rupsen en nesten zitten vaak in eikenbomen, maar kunnen soms ook in grasland zitten of dicht bij de stam een grondnest hebben.

 • Coalitieakkoord De Fryske Marren 2018-2022

  (04-06-2018)
  Afbeelding coalitieakkoord

  Tijdens de raadsvergadering van 30 mei 2018 bieden coalitiepartners CDA, FNP en VVD het coalitieakkoord 2018-2022 aan. Dit akkoord is de basis voor het besturen van gemeente De Fryske Marren voor de periode 2018-2022. Coalitiepartners CDA, FNP en VVD hebben in dit akkoord inhoudelijke uitgangspunten, doelstellingen en op beperkte schaal resultaten geformuleerd. Het akkoord is de basis voor het uitdagend, stabiel en doelmatig besturen van de gemeente.

 • Uitnodiging: inloopavonden Friese IJsselmeerkust

  (31-05-2018)
  Afbeelding ijsselmeerkust

  Hoe kunnen we de Friese IJsselmeerkust nog sterker en aantrekkelijker maken? Overheidspartijen, belangenorganisaties en ondernemers hebben hun ideeën gebundeld en uitgewerkt. Op 12 en 21 juni organiseren wij twee inloopavonden om de plannen te presenteren. Woont of werkt u rond de IJsselmeerkust, en wilt u weten wat dit gaat betekenen voor uw omgeving? Dan bent u van harte uitgenodigd!

Archief