Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Koninklijke onderscheiding voor de heer Luitzen Dijkstra

  (18-03-2018)
  Afbeelding lintje

  Op zaterdag 17 maart 2018 kreeg de heer Luitzen (Luuk) Dijkstra uit Joure een Koninklijke onderscheiding. Daarmee werdt de heer Dijkstra lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit ter gelegenheid van zijn officiële afscheid als vrijwilligere brandweerman van gemeente De Fryske Marren. Burgemeester Fred Veenstra speldde de heer Dijkstra de versierselen op tijdens de jaarlijkse feestavond van de brandweer in De Oorsprong in Sint Nicolaasga.

 • Woensdag 21 maart: gemeenteraadsverkiezingen

  (16-03-2018)

  In het gemeentehuis in Joure vindt de verkiezingsavond plaats. Vanaf 21.00 uur bent u welkom! Ook is er de mogelijkheid de uitslagen van de verkiezingen live te volgen via de webcast

 • Groenstations Plattedijk en ’t Wijd sluiten deze week

  (16-03-2018)
  Afval

  De lokale groenstations aan de Plattedijk en ’t Wijd in Lemmer gaan deze week dicht. Er is de afgelopen weken meerdere keren verkeerd afval aangetroffen, zoals asbest, tuinhekken en afrasteringspalen. Maandag 19 maart gaan de groenstations dicht. In de regio Lemmer zijn nog vijf lokale groenstations, namelijk in Echten, twee in Oosterzee en in Lemmer aan de Betelgeuze en bij CVVO.

 • Ophalen van gratis compost

  (13-03-2018)
  Compost actie

  In maart zijn er  twee dagen waarop u gratis GFT-compost kunt ophalen bij onze milieuterreinen: dit kan op vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart op het milieuterrein in Joure (Handelswei 13) en op zaterdag 24 maart op de milieuterreinen in Lemmer (Schuddingsteeg 2) en Balk (Eigen Haard 11). U haalt het compost af tijdens openingstijden van de milieuterreinen.

 • Jongeren gezocht voor project ‘Debating European Democracy’

  (13-03-2018)
  Afbeelding DED europe

  Ben jij tussen de 16 -19 jaar? En ben je politiek onderlegd en/of heb je interesse in de politiek? Grijp dan nu je kans en meld je aan voor het internationale (jongeren)project ‘Debating European Democracy (DED)’! Wij zijn op zoek naar acht jongeren uit de gemeente die voor dit project mee willen naar onze stedenbandpartnerstad Medias (Roemenië). Reageren kan uiterlijk tot woensdag 28 maart.

 • Medewerkers sociaal domein komen zelf ook in beweging

  (12-03-2018)
  Medewerkers sociaal domein komen in beweging

  Vanaf vandaag tellen 64 medewerkers van het sociaal domein 4 weken lang hun stappen. Per team gaan zij de strijd met elkaar aan wie als eerste voet aan de grond zet in Barcelona. De stappen worden online geregistreerd. Via een onlinekaart kunnen zij zien hoever ze al zijn. Om Barcelona te halen, moet ieder teamlid per dag ongeveer 10.000 stappen zetten. Dat zijn er nog al wat!

 • Alcoholverbod in centrum Joure, Lemmer en Balk

  (08-03-2018)

  In het centrum van Joure, Lemmer en Balk mag op straat geen alcohol meer gedronken worden. Ook is het verboden om aangebroken flessen of blikjes met alcoholische drankjes bij je te dragen. Dit besluit geldt niet voor terrassen en evenemententerreinen.

 • Ondernemersplein De Fryske Marren op Bedrijven contactdagen Noord

  (08-03-2018)
  Afbeelding BCD

  Samen met 26 ondernemers uit onze gemeente staan we op 20 & 21 maart weer gezamenlijk op het Ondernemersplein De Fryske Marren in het WTC Expo. Met een afwisselend programma en veel mogelijkheden om contacten te leggen. Ondernemers uit de hele gemeente doen mee en op dindagavond is er een ondernemersborrel, die burgemeester Fred Veenstra gaat openen.

 • Afspraken voor alle gemeentelijke monumenten

  (08-03-2018)

  De voormalige gemeenten Lemsterland, Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân en Boarnsterhim (Terherne) gingen allemaal anders om met gemeentelijke monumenten. Sinds de fusie zijn hier nog geen nieuwe afspraken over gemaakt. De gemeenteraad vindt dit wel belangrijk en heeft daarom besloten dat we nieuwe afspraken gaan maken die gelden voor de gehele gemeente De Fryske Marren.

 • Boetes Swettepoel en Nannewiid ingetrokken

  (06-03-2018)
  Swettepoel op Google Maps

  Alle 14 boetes die vorige week door de gemeente zijn uitgeschreven aan foutparkeerders aan de Swettepoelsterdyk bij Broek worden kwijtgescholden. Uit nader onderzoek blijkt dat het parkeerverbod dat ingesteld is, niet van toepassing is op de berm. Alleen voertuigen die (deels) op de rijbaan geparkeerd stonden, waren daarmee in overtreding. Omdat het onduidelijk is welk voertuig wel en niet met de wielen op het asfalt stond, heeft het college besloten om alle uitgeschreven bekeuringen te schrappen. We proberen om de bekeurde personen hierover rechtstreeks te informeren.

 • Frij-Stiper: het vrijwilligersproject van LF2018. Helpt u ook mee?

  (01-03-2018)
  Log Frij-stiper

  Wilt u vrijwilligerswerk doen voor Culturele Hoofdstad? Geef u op en word ook FRIJ-STIPER. Leeuwarden-Fryslân bestaat uit een programma met veel voorstellingen en evenementen. Dit programma wordt een groot succes. Maar…dat lukt alleen wanneer er voldoende vrijwilligers meedoen. Vrijwilligers in alle soorten en maten. En voor veel verschillende werkzaamheden. Van wegwijzer tot techneut en van bewaker tot timmerman.

 • Spelregels voor zonnevelden op maat

  (28-02-2018)
  Afbeelding zonnevelden

  We willen in 2030 geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen. Daarom moet er energie opgewekt worden op andere manieren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Initiatieven voor het opwekken van zonne-energie zijn steeds in opkomst. In gemeente De Fryske Marren zijn er diverse initiatieven voor velden met zonnepanelen, zogenaamde zonnevelden of zonneparken. Om die initiatieven te kunnen toetsen, werken we aan een aantal regels, opgeschreven in het Beleidskader Sinnefjilden. Dat ligt nu als ontwerp ter inzage, en u kunt daarop reageren. 

 • Lijsttrekkersdebatten De Fryske Marren

  (27-02-2018)
  Lijsstrekkersdebat

  Lastig om te kiezen op woensdag 21 maart? Dan kan het handig zijn om van de lijsttrekkers zelf te horen hoe ze over belangrijke onderwerpen denken. Eén van de beste mogelijkheden om dat te doen is het bezoeken van (één van) de lijsttrekkersdebatten, waar  de lijsttrekkers van de deelnemende partijen met elkaar in debat gaan over actuele thema’s. Als gemeente organiseren wij een drietal debatten.

 • Verkiezingsreclame politieke partijen

  (22-02-2018)

  Het college van De Fryske Marren heeft al op 7 februari 2017 besloten dat het is toegestaan om in de tijd van verkiezingscampagnes verkiezingsborden, sandwich- en/of driehoeksborden toe te staan. Hier zijn beleidsregels voor vastgesteld. Het betreft een uitzondering die alleen geldt bij (landelijk) voorgeschreven verkiezingen vanuit de overheid en heeft betrekking op de politieke vrijheid van meningsuiting.

 • StemWijzer De Fryske Marren online

  (15-02-2018)
  Logo StemWijzer

  Op woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen weet precies welke onderwerpen er spelen in de gemeente en wat de standpunten van de politieke partijen hierover zijn. Daarom heeft gemeente De Fryske Marren een StemWijzer laten maken door ProDemos. De StemWijzer is een stemhulp en berekent met welke partijen u de meeste overeenkomsten hebt. De StemWijzer voor De Fryske Marren staat vanaf woensdag 14 februari online op defryskemarren.nl/verkiezingen.

Archief