Oekraïne

Meest gestelde vragen Oekraïnse ontheemden

Onze gemeente heeft drie centrale, grotere opvanglocaties: hotel Welgelegen in Harich, hotel De IJsvogel in Legemeer en Hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga. De drie locaties bieden samen plaats aan 160 ontheemden.

Daarnaast inventariseert de gemeente al het aanbod dat geschikt is om grotere groepen voor langere tijd op te vangen. Op dit moment hebben we voldoende aan de drie huidige locaties, maar dit kan de komende tijd nog veranderen. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u een ontheemde bij u thuis laten logeren of heeft u andere woonruimte beschikbaar? U kunt zich aanmelden via de website van Takecarebnb. Meer informatie leest u ook op de website van Vluchtelingenwerk.

Nee, u krijgt hier geen vergoeding voor, dit is voor eigen kosten. De ontheemden hebben wel recht op leefgeld, eventueel kunt u hier onderling afspraken over maken als u gastgezin bent.

Veel mensen willen in actie komen voor ontheemden uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland, Giro 555 of het Rode Kruis of sluit aan bij lokale initiatieven. Dat geldt ook voor het doneren van kleding of andere spullen.

U kunt zich aanmelden als vrijwilliger bij het vrijwilligersinformatiepunt (VIP) van Sociaal Werk De Kear in De Fryske Marren: zij coördineren de vrijwilligerstaken rondom het opvangen van ontheemden in onze gemeente, zoals op de drie opvanglocaties. Meer informatie vindt u op www.vipdefryskemarren.nl of mail naar vip@sociaalwerkdekear.nl.

Daarnaast is het ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen bij Stichting Vluchtelingenwerk of het Rode Kruis.

Kijk voor meer informatie op de pagina over leefgeld.

Kijk voor meer informatie op de pagina over leefgeld.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van de regering, kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de website van de Rijksoverheid.

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vindt u tips over hoe u het beste met uw kinderen kunt praten over de situatie in Oekraïne.

De situatie in Oekraïne kan ook herinneringen aan andere oorlogen boven brengen, of zorgen dat mensen hun eigen oorlogstrauma’s herbeleven. Blijf er niet mee rondlopen, praten helpt. Kijk op de website van Mind Korrelatie.

Kijk voor meer informatie op de pagina over onderwijs.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ontheemden hebben recht op basiszorg op het moment dat het nodig is, zoals bij medische klachten. Men kan dan terecht bij de (dichtst)bijzijnde huisarts/dokterspost. Huisartsen kunnen een vergoeding aanvragen voor de gemaakte kosten. Het verlenen van medische zorg aan ontheemden uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Dit betekent dat u voor de zorg die u verleent, bij het CAK subsidie kunt aanvragen. Zodra de ontheemde aan het werk gaat, kan deze zelf een zorgverzekering afsluiten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Inwoners van Oekraïne die in onze gemeente verblijven kunnen zich in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven als ze een ID-bewijs laten zien waaruit blijkt dat ze de Oekraïense nationaliteit hebben. Dit hoeft geen biometrisch paspoort te zijn. Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN). Dat is onder meer nodig als zij hier willen werken of gebruik willen maken van diensten van Nederlandse overheidsinstellingen. Hierdoor hebben zij recht op bepaalde voorzieningen, zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs.

Bent u zelf gastgezin voor (een) Oekraïnse ontheemde(n), dan kunt u een afspraak maken voor registratie in de BRP via het aanmeldformulier vluchtelingen Oekraïne op onze website. Meer informatie over het inschrijven in de BRP is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Niet bij iedere opvanglocatie zijn huisdieren toegestaan. Daar waar het wel mag worden de dieren gecontroleerd en eventueel ingeënt tegen bijvoorbeeld hondsdolheid en kattenziekte. De inenting is gratis.

Ja, zij moeten zich op het gemeentehuis inschrijven op uw adres. We noemen dit ‘inschrijven in de Basisregistratie Personen’.  Vul daarvoor eerst het formulier ‘Opvang vluchtelingen uit Oekraïne’ in op onze website. Daarna nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak voor de registratie. Kijk voor meer informatie ook bij opvang en inschrijven van ontheemden of op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

De eerste opvang van ontheemden in Friesland vindt plaats bij Hajé in Heerenveen. Heerenveen is een overstaplocatie. Hier kunnen ze zich registreren en op adem komen als dat nodig is. Ze verblijven hier maximaal twee nachten. Vanuit Heerenveen reizen vluchtelingen door naar een andere opvanglocatie waar ze voor langere tijd kunnen blijven. In gemeente De Fryske Marren zijn drie centrale opvanglocaties beschikbaar, voor in totaal 160 personen.

Ontheemden uit Oekraïne kunnen zonder visum reizen binnen de Europese Unie. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. Ontheemden uit Oekraïne hoeven zich geen zorgen te maken over hun verblijfsrecht in Nederland. Als zij in bezit zijn van een Oekraïens paspoort, dan mogen zij sowieso 180 dagen in Nederland zijn. De procedure om op langere termijn in Nederland te blijven wordt nog door de IND (immigratie- en naturalisatiedienst) uitgewerkt. Meer informatie is te vinden op de website van de IND.

Ontheemden uit Oekraïne mogen maximaal 180 dagen zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven. Zij hebben vooralsnog dus geen verblijfsvergunning nodig. Nederland en andere EU-landen werken aan een nieuwe regeling speciaal voor Oekraïners. Dan wordt ook meer duidelijk over bijvoorbeeld onderdak, het recht op zorg en regels over werken of studeren. Oekraïense ontheemden hoeven zich tot die tijd geen zorgen te maken over hun recht op verblijf in Nederland. Kijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor meer informatie.

Kijk op de website van het RMO.