Identificatie Vickers Wellington vastgesteld (07-09-2016)

Dit item is verlopen op 21-09-2016.

Deze week is definitief vastgesteld dat het vliegtuig dat op dit moment wordt geborgen in het IJsselmeer, de R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron is. Het vliegtuig, met een volledig Poolse bemanning, is in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer. De bommenwerper vertrok die avond vanuit Engeland naar Bremen en is naar alle waarschijnlijkheid op de heenreis neergeschoten door een Duitse nachtjager. Uit enkele gevonden voorwerpen is de identificatie te herleiden.

Identificatie

Er is een onderdeel gevonden met het identificatienummer R1322. Ook is er een koptelefoon aangetroffen met de naam van een Pools bemanningslid. Majoor Kappert, stafofficier vliegtuigberging, is tevreden dat er nu duidelijkheid is: “We zijn 100% zeker. Naast de vliegtuigonderdelen zijn ook stoffelijke resten gevonden. We doen nu geen uitspraken over de bemanning. Wel kan ik melden dat de stoffelijke resten worden overgebracht naar Soesterberg, waar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) ze zal onderzoeken. Omwille van de privacy van de gesneuvelde militairen en hun nabestaanden kan deze informatie pas officieel bekend worden gemaakt wanneer hier volledige zekerheid over bestaat. Dit gaat altijd in nauw overleg met de Joint Casualty and Compassionate Centre van de Royal Air Force, de JCCC".

Ook projectleider Evander Broekman van Leemans Speciaalwerken ziet de identificatie als de kroon op het werk. Arnold Otten, medewerker toezicht en handhaving bij onze gemeente en verantwoordelijk voor de berging, roemt de uitstekende samenwerking tussen de verschillende partijen.

Demontage bommen

Donderdagmiddag 8 september worden de vier bommen, die zich in de damwand bevinden, gedemonteerd, waarbij de ontstekers worden verwijderd. De demontage wordt uitgevoerd door enkele medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De werklocatie aan het IJsselmeer wordt dan ontruimd. Ook de MS Roermond van de zeekadetten uit Lemmer wordt van 850 naar 1050 meter van de damwand verplaatst en zal dienen als uitvalsbasis voor de EODD. Politie en Rijkswaterstaat houden een oogje in het zeil. Vanaf 12.00 uur wordt eveneens een no fly zone boven het gebied ingesteld. De bommen worden volgende week naar een locatie op het vasteland vervoerd waar ze, buiten het gebied van gemeente De Fryske Marren, tot ontploffing worden gebracht.